Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Taranul roman vrea sa-si platasca taxele, dar nu stie cat sa dea

Taranul roman vrea sa-si platasca taxele, dar nu stie cat sa dea! De cand Guvernul a modificat limita numarului de animale de la care incepe impozitarea, s-a creat o confuzie uriasa

Vezi și

De ce? Pentru ca autoritatile nu au dat toate lamuririle necesare. Asa ca oamenii vin la Fisc, primesc formularul si se scarpina in cap a uimire. Ce zic autoritatile locale? Taranul trebuia sa stie, ca doar stiri la televizor si in ziare s-au tot dat. Ar trebui poate sa spuna acest lucru si ciobanului care de cand s-a topit zapada nu mai stie cum arata un televizor.

Expresia "sa te uiti ca mata-n calendar" nu s-a potrivit parca niciodata la fel de bine decat la debutul acestui sezon fiscal. Priviti doar ochi acestui barbat, proaspat iesit pe usa Fiscului. Nu stim la ce anume se gandeste, dar expresia fetei nu are nevoie de cuvinte. Citeste fisa fiscala. Nu intelege. Mai citeste odata. Ridica din maini a neputinta. Renunta si pleaca.

El a abandonat lupta. Pe holurile institutiei, alti cetateni care vor doar sa nu aiba probleme cu Fiscul, se lupta sa inteleaga ce si cum au de platit. Unora le iese, altora. Ce s-a intamplat de fapt? Guvernul a modificat numarul de animale de la care incepe impozitarea. La fel si la terenuri. Problema este ca pe oameni nu i-a anuntat nimeni. S-au trezit cu scrisori in cutia postala, si de frica amenzilor au venit sa-si achite darile. "Nu stim despre ce este vorba. Au zis ca daca nu venim, ne sanctioneaza. De frica am venit".

Cineva trebuie insa sa-i lamureasca pe oameni. De cele mai multe ori, sunt functionarii fiscului. "Am luat legatura cu primariile, am trimis adresa prin care le-am solicitat sprijinul, avand in vedere ca acest tip de impozit se adreseaza unei categorii mai largi de populatie. Am transmis un model de formular, eventual sa ii ajute pe posibilii contribuabili sa completeze acel formular", a explicat Elena Cenusa, de la Directia Generala a Finantelor Publice, Vrancea. "Locuitorii au aflat inca din presa si din televizine informatii cu privire la impozitarea animalelor pe care le detin, in functie de numarul lor", a declarat Ion Vasluian, primarul comunei Negrilesti. Cu alte cuvinte, era datoria lor sa se uite la televizor si sa afle cat au de dat. Doar ca nu e asa.

In speranta ca oamenii au lasat munca deoparte si se uita insetati de cunoastere la acest material, vom lamuri noi situatia. Ai peste doua vaci, platesti. Peste 50 de oi, platesti. Peste 25 de capre, platesti. Peste sase porci, din nou platesti. Daca esti cumva apicultor si ai mai mult de 75 de familii de albine, trebuie sa platesti. Impozitul pe animale si pe teren va merge direct la bugetul statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL: Taranul roman vrea sa-si platasca taxele, dar nu stie cat sa dea