Antena Meniu Search
x

Un cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe au construit o casă ecologică din baloți de paie și lut

Populare de ani de zile în străinătate, casele ecologice au prins tot mai mult teren şi la noi în ţară. În plină pandemie, un cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe a început să-şi construiască o locuinţă din baloţi de paie.

de Andreea Cazacu

la 03.07.2020, 13:59

Vezi și
  • Investiția s-a ridicat la aproximativ 80 mii de euro.
  • Poprietarii spun că merită banii.

Banii pentru construcţie i-au luat prin împrumut bancar. Este de altfel primul credit pe care o bancă îl acordă pentru un astfel de proiect imobiliar. Construcţia poate rezista până la un secol.

Făcută din baloţi de paie, lemn şi lut - o astfel de casă ecologică de aproape 180 de metri pătraţi se construieşte în doar câteva luni. Ideea i-a aparţinut unui cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe.

Karda Bodali Zoltan: M-am gandit prima dată la lemn, dar cantităţile pentru o casă normală sunt foarte mari şi costurile normal sunt mult mai mari şi aşa mi-a venit ideea unei case din baloţi de paie. Cele mai mari probleme au fost la faza de proiectare pentru că nu ne-am înţeles cu proiectanţii.

De mai bine de cinci ani, Karda Bodali Zoltan visa la o astfel de casă ecologică, iar de câteva luni a reuşit să ia credit la bancă şi să găsească proiectanţii care să-i transforme visul în realitate.

Karda Bodali Zoltan: Chiar în perioada covidului am obţinut aces credit. A fost prima creditare pentru o construcţie din baloţi de paie la nivel naţional. Investiţia este mult mai avantajoasă din punct de vedere termic şi dacă este bine executată şi cu structura din lemn făcută ca lumea atunci sigur că costurile încălzirii de iarnă sunt mult mai scăzute.

La un moment dat şi soţia devenise sceptică că vor mai reuşi să construiască casa la care visau de când s-au cunoscut, acum se bucură că nu au renunţat la idee.

Soţia: Noi cand ne-am cunoscut el avusese deja idea aceasta. Prima dat când m-a adus aici, aici mi-a zis ca vom construi casă din baloţi de paie dar mă bucur că a ţinut şi a făcut ce şi-a propus

Investiția s-a ridicat la aproximativ 80 mii de euro, însă poprietarii spun că merită, mai ales că această casă poate rezista şi până la un secol, plus că menţine foarte bine căldura. Tinerii care locuiesc acum la oraş se gândesc să se mute în nouă locuinţă în toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Un cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe au construit o casă ecologică din baloți de paie și lut