Antena Meniu Search
x

Tradițiile bulgărești păstrate de familiile din Dobrogea

Dobrogea este un caleidoscop cultural, dar nu toate etniile au aceeaşi vizibilitate. De exemplu, cu toţii am auzit de ciorbele lipoveneşti sau de prăjiturile şi sărbătorile tuceşti, dar despre bulgari, ca să ajungem la ei ne-am obişnuit să trecem graniţa.

de Redactia Observator

la 14.04.2019, 00:27

Vezi și

Dobrogea este un caleidoscop cultural, dar nu toate etniile au aceeaşi vizibilitate. De exemplu, cu toţii am auzit de ciorbele lipoveneşti sau de prăjiturile şi sărbătorile tuceşti, dar despre bulgari, ca să ajungem la ei ne-am obişnuit să trecem graniţa. În satul Vişina din Jurilovca, Tulcea, există însă o comunitate mică: 11 familii care fac tot posibilul să ducă tradiţiile mai departe.

Povestea ansamblului Sfitilina, Floricica în limba română, a început în urmă cu aproape 10 ani din dorinţa de a face tradiţiile bulgarilor din Dobrogea cunoscute.

Acum, sunt trei generaţii de femei care îşi iubesc portul, mâncărurile, obiceiurile şi, mai ales, dansul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iar cei tineri abia aşteaptă să înveţe fiecare pas şi fiecare cântec. La cinci ani, Ioana este cea mai mică floare din grup.

Cele 11 bulgăroaice din grup merg la festivaluri în toată ţara şi reuşesc să impresioneze de fiecare dată. Pe noi ne-au impresionat însă, la fel de mult, nişte preparate de post tradiţionale: cherdelele, un soi de colţunaşi cu ceapă, copţi la cuptor.

Câteva sute de bulgari sunt astăzi în Dobrogea, alături de alte 17 comunităţi diferite. Este zona cu cele mai diverse tradiţii, unde trăiesc laolaltă români, turci, tătari, lipoveni şi greci - fiecare cu obiceiuri fascinante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Tradițiile bulgărești păstrate de familiile din Dobrogea