Antena Meniu Search
x

Tradițiile de Paște din Maramureș, mutate în online

În anii trecuţi, de Paşte, pensiunile din Maramureş erau pline de turiştii veniţi din toate colţurile lumii pentru a se bucura de tradiţiile din nordul ţării. Acum, când restricţiile impuse de ordonanţele militare au pus lacătul pe locurile de cazare, flăcăii s-au reorientat pentru a salva obiceiurile străvechi. Astfel, cu ajutorul internetului au reuşit să ducă mai departe datina stropitului, o tradiţie care are loc anual în cea de-a doua zi de Paşte.

de Redactia Observator

la 20.04.2020, 18:02

Vezi și
  • Flăcării din Maramureș nu au mai putut uda fetele, de Paște
  • Tradițiile au fost mutate în mediul online, pe cât posibil

În a doua zi de Paşti flăcăii din zona Maramureşului merg din poartă în poartă să stropească fetele de măritat. Tradiţia spune că tinerele trebuie udate ca să nu se ofilească. Pentru gestul lor băieţii primesc drept răsplată ouă roşii şi cozonac.

Anul acesta, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de ordonanţele militare, acest lucru nu a fost însă posibil. În Lăpuşel oamenii nu s-au lăsat învinşi de pandemie aşa că au mutat obiceiul în online. Obişnuit să meargă în cea de-a doua zi de Paşte la mama sau soacra lui pentru a le stropi, Vlad s-a văzut acum nevoit să păstreze această tradiţie cu ajutorul tehnologiei.

Chiar dacă şi-a petrecut sărbătorile departe de familie şi nu au putut să-şi viziteze rudele, Roxana vede şi partea bună a autoizolării. În această perioadă a avut timp să se dedice mai mult copiilor, dar să şi pună la punct ultimele detalii pentru masa de sărbători.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Departe de cei dragi, aflaţi în autoizolare de sărbători, maramureşenii speră ca această perioadă de restricţii să fie depăşită cu bine, iar la anu să umble sănătoşi la stropit pe la porţile fetelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se pare că legile sunt prea blânde pentru cei care torturează animale?

Observator » Stiri sociale » Tradițiile de Paște din Maramureș, mutate în online