Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Trei specii rare de pasari aduc bani frumosi primariilor si fermierilor din Arad

Visul cel mai mare al omului este sa zboare! Insa cel mai mare vis al pasarii este sa NU zboare omul. Si asa este cerul cam aglomerat de avioane. Dar imaginati-va cum ar fi aratat daca omul ar fi avut aripi.

Vezi și

Pentru 90 la suta din populatia lumii, pasarile se impart in sase categorii. Porumbei, pescarusi, vulturi, bufnitele si altele. A sasea categorie este formata din cele mai cunoscute pasari la ora actuala - unele furioase rau.

S-ar putea ca Angry Birds sa ramana singurele pasari de pe planeta in urmatoarele secole. In joc, dusmanii pasarilor sunt porcii. In realitate, rudele lor mai indepartate, oamenii. Cum salvam pasarile? Raspunsul este simplu. Le lasam in pace. Si nu le mai distrugem habitatul. “Sunt specii rare care traiesc in diferite habitate si pe langa faptul ca sunt rare, ele sunt si umbrela pentru conservarea si altor specii din habitatele respective”, a explicat biologul Mihai Pascu

Aceste specii rare sunt, de fapt, vedetele lumii inaripatelor. Si chiar asa sunt tratate si de oameni. Li se ofera hectare intregi ca loc de joaca si singura lor grija este sa se simta bine si sa se inmulteasca. In vestul tarii, avem trei vedete cu aripi. Primul star al campiilor de Vest este Krex-Krex sau carstelul de camp. Noi ii vom spune pasarea Adelle pentru ca e o pasare care chiar stie sa cante. Nu emite triluri obosite. Si pentru ca se imbogatesc oamenii pe langa ea. Cum ar fi - taranii din comuna aradeana Misca. “Deci el trebuie sa aiba o suprafata de pasune, aceasta suprafata nu are voie fungicide. Nu are voie sa faca lucrari mecanici, nu are voie sa aplice ingrasaminte”, a declarat Ioan Petrica, sef serviciu APIA Arad.

Adica fermierul sa nu faca nimic. Doar sa lase pasarea in pace. Si e platit pentru asta. “Cuantumul subventiei pentru Krex-Krex este de 209 euro la hectar”, a adugat Petrica.

Primarul e cel mai fericit. Scoate mai multi bani din pasunea comunala decat Becali din Cristi Tanase, daca-l vinde. “Cuantumul anual e in jur de 150.000 de euro”, a precizat Tiberiu Haasz primar Misca

Exista, totusi, o problema. Una mai mult morala. Acesti oameni abia daca au vazut vreodata pasarile care le-au salvat comuna.

Pe langa Adelle, pasarea Krex - Krex, o alta sursa de venit pentru fermierii aradeni este sfranciocul cu frunte neagra. O pasare cu un nume atat de frumos, incat si-a pus singura o masca sa nu fie recunoscuta. Daca vad un sfrancioc pe tarlaua lor, taranii pot cere subventii de 100 de euro.

Tot atat primesc si daca pe pasunea lor isi face veacul vanturelul de seara. Un rapitor incruntat care ataca tot ce misca. Ii vom spune Cheloo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Trei specii rare de pasari aduc bani frumosi primariilor si fermierilor din Arad