Antena Meniu Search
x

Turiştii de peste Ocean, încântaţi de ospitalitatea românilor din Apuseni

Într-un sat din inima Apusenilor, unde tulnicile îi cheamă pe oameni la joc, americanii s-au prins în horă cu ardelenii. Un grup de peste Ocean a venit să se bucure de peisajele din munţii noştri, în Mărişel, un ţinut de poveste aflat la câteva zeci de kilometri de Cluj.

De Redactia Observator la 26.07.2019, 21:39
Vezi și

Într-un sat din inima Apusenilor, unde tulnicile îi cheamă pe oameni la joc, americanii s-au prins în horă cu ardelenii. Un grup de peste Ocean a venit să se bucure de peisajele din munţii noştri, în Mărişel, un ţinut de poveste aflat la câteva zeci de kilometri de Cluj. Sătenii le-au făcut americanilor balmoş şi i-au servit cu ţuică, i-au invitat la joc, dar i-au pus şi la treabă.

Căruţele cu americani au fost întâmpinate în ţinutul de poveste din mijlocul Apusenilor cu pâine, sare, brânză de burduf, un păhărel de tărie şi multă voie bună.

Mariş, gazdă: Plăcintele sunt calde şi proaspete. Apoi, pe platouri, avem caşcaval de vacă. Apoi avem caş de oaie, vedeţi dumneavoastră, slănină şi aici o tobă de miel. Nu merge nimic fără un pic de tărie. Avem ţuică de prune şi afinată

Americanii au prins repede ritmul şi s-au prins în joc alături de ardeleni.

O turistă spune că "am venit să cunosc oamenii, îi privesc dansând, gust mâncarea. Este o experienţă nouă pentru noi să venim aici".

Străinii au fost fascinaţi de sunetului tulnicului, un instrument din moşi-strămoşi.

Femeile din Mărişel au încercat să le explice musafirilor de peste Ocean tradiţiile lor. 

Cei 50 de oaspeţi au făcut roată în jurul ceaunelor cu balmoş şi au gustat din plăcinta cu brânză coaptă pe plită. 

De 5 ani, un instructor de dansuri din Cluj aduce grupuri din America ori Canada, în Ardeal, şi ţine astfel tradiţiile vii. 

Ioan Motoc, organizator: Am reuşit să mobilizăm pe ici, pe colo, pe localnici să se întoarcă la tradiţii, să încerce să mai îmbrace un costum, să înveţe să mai joace

Americanii n-au plecat înainte să înveţe lecţia ardelenească: doar cine munceşte nu flămânzeşte. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Turiştii de peste Ocean, încântaţi de ospitalitatea românilor din Apuseni