Antena Meniu Search
x

Video Ultim omagiu adus scriitoarei Ileana Vulpescu. Cei care au îndrăgit-o au rostit citate celebre din ''Arta Conversației''

A marcat mai multe generatiii cu Arta Conversației și ne-a explicat în jocuri de cuvinte ce mi-au rămas întipărite în minte cât de important este să conversăm cu noi înșine din când în când. Ileana Vulpescu s-a stins aseară cu doar 9 zile înainte să împlinească 90 de ani. Chiar dacă spunea că "la sfârşitul vieţii nu mai rămâne nimic", azi o contrazicem. Cititorii ei, celebri sau nu, îi aduc la Observator cel mai potrivit omagiu: citate memorabile din cărțile ei.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 13.05.2021, 19:44

Vezi și

"Am început să scriu din dorinţa de a le comunica semenilor mei ceva din gândurile mele, de-a le oferi ceva din sufletul meu."

''Eu nu cred că există fericire. Fericit eşti, cu adevărat, numai când eşti îndrăgostit. În rest, fericirea e o anumită linişte, momente frumoase din viaţă pe care le adunăm.''

Ce spun oamenii de suflet ai scriitoarei

Dorina Lazăr, actriţă: Noi ne-am cunoscut demult, dinainte de a apărea cartea asta pe care oamenii şi-o smulgeau. Oamenii și-o dădeau şi pe sub mână. E stagiunea 1983-1984. Mi-a spus uite, Dorina, am pentru tine o piesă, un text pe care aș vrea să îl faci. E prea pozitiv personajul, e perfectă, nu șchioapătă, e dreaptă, socotește toată lumea. Te rog frumos, fă asta pentru mine, a zis ea. Bine. Reacţia publicului era de așa naturală, râu așa, ca un burete, le curgeau lacrimile. Îi sunt recunoscătoare Ilenei Vulpescu toată viață mea pentru bucuria, pentru prea plinul asta emoțional pe care mi l-a prilejuit. 

Pe acelaşi subiect

"Eu rămân la părerea că momentul cel mai important al vieţii este momentul în care-ţi dai seama cine eşti."

Iris, elevă:  La un moment dat în viață realizezi că singurul partener de care am nevoie cu adevărat în viață este mine însumi. Pur și simplu mi se pare impresionant... 

''Tudore, o să te încumeți să te căsătorești cu o femeie pe care nu o iubești? Tu ești omul pe care îl iubesc cel mai mult în lume. Am citit cartea de vreo trei, patru, cinci ori, de multe ori am citit-o. Mi s a părut o dezvăluire a sensibilității sufletului femeii, o imagine a femeii puternice''. 

"Două calităţi pe lume nu pot fi simulate şi nici înlocuite: inteligenţa şi bunătatea".

Cristi Iacob: E de necrezut cum uită trupul ceea ce îți rămâne dintr-un om este ceea ce îl abstrage din animalitatea lui, gândirea, cuvintele, gesturi. 

"Majoritatea oamenilor concep fericirea ca pe-un element exterior lor. Ei aşteaptă fericirea ca pe un dar din partea cuiva. O greşeală fundamentală. Fericirea, multă, puţină câtă este, e în noi şi nu ne-o poate da cineva." 

Cristi Iacob: Originală, stimata doamna, este frumusețea gândurilor dumneavoastră. Cu ea dați aripi și inhibați în același timp...Din arta conversației, Ileana Vulpescu. 

"Viaţa e mai presus de noi. Cenuşa vreau să-mi fie aruncată în mare, de la Neptun, pentru că e o localitate care mi-a fost mie dragă. E atât de simplu... La sfârşitul unei vieţi, vezi că, afară de câteva gânduri frumoase şi de câteva închipuri, cu nimic nu te-ai ales". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ultim omagiu adus scriitoarei Ileana Vulpescu. Cei care au îndrăgit-o au rostit citate celebre din ''Arta Conversației''