Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un AN DE LA COLECTIV. POVESTEA primului apel la 112 în noaptea de 30 octombrie 2015. "Acum ard nişte oameni! Ies răniţi! Scoateţi-i afară! Sunt foarte mulţi!". De ce a fost făcut public abia după patru luni

Pe 30 octombrie 2016 se împlineşte un an de la una dintre cele mai mari tragedii ce a avut loc în România în ultimii 20 de ani. 64 de oameni au murit în urma unui incendiu produs în clubul Colectiv din Bucureşti, după ce, în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity, scânteile de la artificii au ajuns pe stâlpul din apropierea scenei, tapetat cu burete fonoabsorbant combustibil, iar focul s-a extins la tavan care a ars complet în numai câteva zeci de secunde.

de Redactia Observator

la 30.10.2016 , 11:40

Un AN DE LA COLECTIV. Pe 30 octombrie 2016 se împlineşte un an de la una dintre cele mai mari tragedii ce a avut loc în România în ultimii 20 de ani. 64 de oameni au murit în urma unui incendiu produs în clubul Colectiv din Bucureşti, după ce, în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity, scânteile de la artificii au ajuns pe stâlpul din apropierea scenei, tapetat cu burete fonoabsorbant combustibil, iar focul s-a extins la tavan care a ars complet în numai câteva zeci de secunde.

Un AN DE LA COLECTIV. Din filmul evenimentelor prezentat de procurori în ancheta privind incendiul din clubul Colectiv, rezultă că, la ora 22.02, la câteva secunde după începerea concertului sunt aprinse artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice de lângă scenă, acestea ard 13 secunde, iar scânteile sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.

Iată care sunt concluziile anchetatorilor:

Articolul continuă după reclamă

Un AN DE LA COLECTIV. La ora 22:32:00, se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

Un AN DE LA COLECTIV. La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare.

Un AN DE LA COLECTIV. La ora 22:32:26 se observă cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

Un AN DE LA COLECTIV. La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

Un AN DE LA COLECTIV. La ora 22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club", potrivit documentelor din ancheta procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Adevărul despre intervenţia la Colectiv

Un AN DE LA COLECTIV. Luni de zile după dezastrul din Colectiv, s-a vorbit mult despre modul dezastruos în care instituţiile statului au intervenit atunci, punct de vedere susţinut în principal de martorii acestei cumplite tragedii, dar care a fost respins de către autorităţi.

Un AN DE LA COLECTIV. Iată însă că prima dovadă a modul în care s-a intervenit la Colectiv a apărut la mai bine de patru luni după tragedie.

Un AN DE LA COLECTIV. Astfel, pe 18 februarie 2016, pe pagina de Facebook "Colectiv Pentru Viitor" a fost postată înregistrarea primului apel la numărul 112 după incendiul din Colectiv. Înregistrarea apelului a fost obţinută de la STS şi din aceasta rezulta că un bărbat a sunat la numărul 112, la ora 22.32, deci chiar în minutul în care a izbucnit incendiul, bărbatul respectiv fiind printre cei care au reuşit să iasă primii din club.

Un AN DE LA COLECTIV. Bărbatul care a sunat a cerut urgent intervenţia pompierilor în clubul Colectiv, a dat adresa exactă, a spus că sunt oameni în flăcări şi că s-a blocat intrarea în club: "Acum ard nişte oameni! (...) Ies răniţi! (...) Scoateţi-i afară! (...) Sunt foarte mulţi!

Un AN DE LA COLECTIV. "Am obţinut de la STS înregistrarea apelului către 112 efectuat la 22.32, în timp ce părăseam clubul. Menţionez că apelul a fost făcut la aproximativ 20-30 de secunde de la prima flamă de pe stâlp. Am ajuns afară şi am presupus că cei din spate vor continua să iasă, aşa ca m-am depărtat puţin pentru a comunica cu dispecera. Când m-am uitat, însa, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar şi că existau persoane în flăcări, aşa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon", se arată mesajul postat pe pagina "Colectiv Pentru Viitor".

Un AN DE LA COLECTIV. Aşadar, aflăm că informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autoritati, incă din primul minut. De asemenea, gravitatea urgentei a fost comunicată, dispecera fiind informată că în club se aflau la ora concertului în jur de 500 de persoane, dar şi că la momentul respectiv erau deja foarte multe persoane rănite.

Un AN DE LA COLECTIV. Însă, cu toate acestea, dispecera de la 112 nu era convinsă că trebuie să trimită echipaje de intervenţie nici după 3 minute de la debutul conversaţiei.

Un AN DE LA COLECTIV. “Deşi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă incă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începere”, se arată în mesajul postat chiar de către cel care a făcut apelul.

Un AN DE LA COLECTIV. Chiar şi după apariţia primelor echipaje de intervenţie, problemele şi haosul au continuat să domnească la Colectiv.

Un AN DE LA COLECTIV. ”Deşi li s-au transmis informaţii despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar şi apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atât de şocate incât nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porţi a fabricii şi nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiţii improprii şi tardiv victimele imobilizate sau inconştiente pe o distanţă de peste 100 de metri până în piaţa Bucur. De mentionat este şi că echipa de descarcerare poate ar fi identificat si faptul că uşile laterale metalice ale containerului erau blocate cu un lacăt ce putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie”, se mai arată în mesajul postat de cel care a făcut primul apel la 112.

Un AN DE LA COLECTIV. În postare se mai arată că intervenţia "neprofesionistă" a celor care fuseseră în clubul Colectiv şi au reuşit să iasă a fost crucială pentru mulţi dintre supravieţuitori şi "cu siguranţă mult mai eficientă decât cea a pompierilor, bazată pe proceduri".

Un AN DE LA COLECTIV. “Menţionând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să îşi pregăteasca echipamentele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns şi fără ezitari şi bâjbaieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate şi arse din interior. Relevant pentru eficienţa intervenţiei pompierilor, în ansamblul ei, este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieşind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supravieţuit. Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciuda şocului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalţi rămasi blocaţi", se mai arăta în mesajul de pe Facebook.

Un AN DE LA COLECTIV. Surse din STS au confirmat ulterior că apelul a fost făcut de Victor Dobre.

Un AN DE LA COLECTIV. Supravieţuitori ai incendiului au relatat că pompierii au intervenit cu dificultate şi după mai mult de 20 de minute de la apelul la 112.

Cine este Victor Dobre

Un AN DE LA COLECTIV. Victor Dobre este unul dintre cei șapte angajați din Colectiv care se aflau pe tură în noaptea incendiului. Când spectacolul pirotehnic a scăpat de sub control, a fugit după un extinctor. Suflul violent l-a prins aproape de ieşire. Aşa a scăpat, însă colegii lui nu au fost la fel de norocoşi. După ce a sunat la 112, el s-a întors în faţa clubului şi a ajutat la scoaterea celor blocaţi la intrarea în club, iar apoi la cărat victime către salvări.

Un AN DE LA COLECTIV. “Înţelesesărăm că acolo nu puteau ajunge, nu salvări, ci medici. Pentru că medicii până să ajungă la intrarea în club, găseau alte victime şi alte victim”, a povestit tânărul.

Un AN DE LA COLECTIV. Pentru că nu a fost spitalizat în acea noapte, el suferind doar arsuri la mâini, Victor Dobre nu se numără printre cei care au beneficiat de ajutor de la stat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un AN DE LA COLECTIV. Împreună cu o fostă angajată a clubului, Roxana Gâtman, Victor Dobre şi alţi supravieţuitori au înființat asociația "Colectiv pentru Viitor", care își propune să apere drepturile victimelor în relația cu statul și cu organizațiile care au strâns fonduri în numele acestei cauze.

De ce a fost făcut public abia după patru luni

Un AN DE LA COLECTIV. Cu toţii ne-am fi gândit că toţi cei responsabili cu intervenţia la Colectiv ar fi avut cunoştinţă despre acest apel, însă se pare că lucrurile nu au stat chiar aşa.

Un AN DE LA COLECTIV. Astfel, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a declarat că apariţia înregistrării apelului la 112 pentru intervenţia la Colectiv a fost ”interesantă” pentru el şi colegii săi, mai ales că ei nu au avut acces la ea, în ciuda demersurilor la STS şi Parchet, pentru finalizarea analizei acţiunii din seara de 30 octombrie.

Un AN DE LA COLECTIV. ”Apariţia înregistrării apelului la 112 pentru intervenţia la Colectiv, paralel cu susţinerea bilanţului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost pentru mine şi pentru colegii mei una interesantă mai ales că noi, ca Departament pentru Situaţiile de Urgenţă, nu am avut acces la inregistrarile respective şi nici la stengoramele discuţiilor chiar dacă le-am solicitat oficial de la STS, în ideea că tragedia este sub anchetă Parchetului General şi că nu avem acces la înregistrări decât dacă aprobă procurorul”, a scris Arafat pe Facebook.

Un AN DE LA COLECTIV. Şeful DSU a scris că instituţia s-a adresat şi Parchetului pentru a obţine înregistrările, însă nu a primit acordul procurorilor.

Un AN DE LA COLECTIV. ”Am rămas să aşteptăm finalizarea anchetei că să avem acces la un segement care ne interesă mult pentru finalizarea analizei şi a lecţiilor învăţate”, a continuat Arafat.

Un AN DE LA COLECTIV. În ciuda ridicolului situaţiei, Raed Arafat a continuat chiar să atace presa, susţinând că nu sunt adevărate informaţiile potrivit cărora DSU ar fi ascuns faptul că un pompier ştia unde este Colectiv, aşa cum ar fi reieşit din înregistrare.

Un AN DE LA COLECTIV. ”Pe scurt, faptul că un pompier, care lucrează la dispecerat, ştie unde este Colectiv nu spune nimic din punct de vedere instituţional. Iar acuzaţiile care au început să apăra că noi, sau eu, am minţit iar ascunzând aceste informaţii sunt nefondate având în vedere că nu am avut acces la înregistrări la nici un moment până când au apărut ele în spaţiul virtual şi în presă acum două zile. Acest lucru poate fi şi probat prin documentele de corespondenţa pe care le deţinem la DSU! Am dorit să clarific acest aspect acum înainte să fie dezlănţuite atacurile care au început azi dimineaţă (sâmbătă, n.r.) deja astfel încât să fie cei interesaţi informati corect!”, a spus Arafat.

Un AN DE LA COLECTIV. În incendiul de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 64 de oameni, dintre care 26 în club, iar una în drum spre spital în noaptea catastrofei. Ulterior au mai murit în spitale, la Bucureşti şi în străinătate, încă 37 de oameni. Alte peste 160 de persoane au fost rănite.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Un AN DE LA COLECTIV. POVESTEA primului apel la 112 în noaptea de 30 octombrie 2015. "Acum ard nişte oameni! Ies răniţi! Scoateţi-i afară! Sunt foarte mulţi!". De ce a fost făcut public abia după patru luni