Antena Meniu Search
x

Un elev, mai ieftin ca un plin de benzină

Un elev costă de şase ori mai puţin decât salariul unui şofer. De fapt mai puţin decât un plin de benzină. 200 de lei plăteşte statul, pe lună, pentru educaţia viitoarelor generaţii.

Vezi și

  În funcţie de aceşti bani se calculează şi salariile profesorilor. Mici. Iar motivaţia aproape că nu există. 45 de mii de dascăli au părăsit sistemul în ultimii câţiva ani. Şi niciun viitor profesor nu se înghesuie să le ocupe locurile pentru 800 de lei pe lună.

De patru ani, învăţă să-i citească pe cei cu care vor lucra. Copiii. Deocamdată, şi ei sunt elevi. În clasa a XII-a la Colegiul Elena Cuza din Capitală, profilul pedagogic. În câteva luni ar trebui să primească diplomele şi calificarea de învăţători - educatori.

Şi cam atât. Un profesor debutant nu câştigă mai mult de 800 de lei pe lună, iar un cadru didactic cu grade şi vechime primeşte pe oră puţin peste 13 lei.

Din păcate, speranţele nu ţin de foame. Chiar şi acestea sunt puţine atunci când Guvernul plăteşte pentru educaţia unui elev în jur de 200 de lei pe lună. De şase ori mai puţin decât salariul unui şofer la Ministerul Educaţiei.

Salariul dascălilor se calculează în funcţie de acest cost standard. Un calcul pe hârtie care nu creează nici măcar iluzia unei reforme în învăţământ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Un elev, mai ieftin ca un plin de benzină