Video "Unde să ne ducem?". 400 de proprietari din Bucureşti s-au trezit cu buldozerul în curte. Primăria a început demolările, fără să dea banii expropriaţilor
400 de proprietari de case din Bucureşti sunt în pragul revoltei! Primăria a început demolările în Prelungirea Ghencea, fără să dea şi banii celor expropriaţi. Primăria Capitalei susţine că proprietarii nu au actele în regulă şi pretinde că demolează ...doar anexe. În ritmul acesta, lucrările de modernizare ale şoselei Prelungirea Ghencea, începute acum 13 ani, riscă să se tot lungească.
Daniela Simion locuieşte în casa aceasta de când s-a născut. Astăzi s-a trezit cu buldozerul în curte. Dintr-o mişcare, maşinăria i-a spulberat acoperişul.
Daniela Simion, proprietar: Nu poti să mă scoţi din casă aşa ca pe un câine. Totuşi e casa noastră. Acum au venit cu buldozerul ca să intre in casă să o dărâme in cazul in care primăria nu ne-a dat bani, nu ne-a asigurat o locuinţă. Cum poti să lasi o familie nenorocită pe străzi? Unde să ne ducem?. Vine ploaia, vine iarna. Că nici nu mai stiu ce să mai zic...Nici nu mai am cuvinte. Ne-au făcut din oameni neoameni.
Disperarea a împins-o pe familia Simion spre o soluţie extremă.
Până la dunga portocalie, trasată de cei de la Trustul de Clădiri Metropolitane, va trece şoseaua. Tocmai de aceea această familia a decis să-şi despartă casa in două bucăţi, pentru a rămâne cu o mică parte.
- 40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice ar putea fi amplasate în Bucureşti, până la sfârşitul...
- A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final...
- Tot mai mulți proprietari de mașini electrice își instalează sisteme fotovoltaice. La cât ajunge investiția
Ca ea, fără speranţe, sunt sute de proprietari din Prelungirea Ghencea. În primăvară, primarul Nicuşor Dan îi asigura că demolările încep la o lună şi jumătate după ce primesc despăgubirile, ca să aibă timp să îşi caute altă locuinţă. Bani nu au încasat, dar buldozerele au început distrugerile.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Avem banii. O să punem banii în cont, sunt nişte termene legale.
Cristian Hiver - director Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti: Sincer nu ştiu nimic. Noi demolăm unde ne spune că este ok, că este liber de sarcini. Noi ştim că este o problemă delicată.
Laurenţiu Sârbu, proprietar: Pe 29 septembrie am găsit la gard ca un anunţ scris mare. Scria că pe 30 vin să demoleze. Am zis că e glumă, nu se poate. Pe 29 la ora 16.30 găsesc foaia de hârtie si pe 30 vii să mă demolezi? Am plecat la serviciu. Eu lucrez la poştă. Pe drum mă sună soţia: vino că mi s-a făcut rău, au intrat jandarmii şi cu cei de la primărie să ne scoată afară din casă.
Expropieri cu scandal în Prelungirea Ghencea
Laurenţiu Sârbu, alt proprietar din Prelungirea Ghencea, abia îşi mai aminteşte când a venit vorba prima dată despre despăgubirile, care, de altfel, scad pe măsură ce trec anii.
Laurenţiu Sârbu - proprietar: Pe 30 iunie s-au făcut 7 ani de la prima adresă de expropriere. 7 ani! Mă ţii 7 ani in corzi si acum tu vrei in 2 zile să mă mut? Pe nota aceea pe care ne-au trimis-o la mine erau 95.000 de euro şi ceva... Care este mai mică decât suma de acum 6 ani care era 116.000 de euro. Tot de ei trimisă. Am angajat si un avocat pentru că singur nu fac faţă.
Din sutele de proprietari disperaţi, doar unul a primit ajutor - primarul sectorului i-a oferit un apartament în care să stea două luni. Oamenii din Prelungirea Ghencea nu primesc despăgubirile promise pentru simplul motiv că nu a fost cvorum la comisia de exproprieri de la Primăria Capitalei. A lipsit un funcţionar....
Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, două benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰