Antena Meniu Search
x

Update! A murit marele inventator Iustin Capră

Există un singur inventator în univers: Dumnezeu. Sunt cuvintele unui geniu care a lăsat în urmă peste o sută de invenţii. Iustin Capră s-a stins aseară, la 82 de ani, înconjurat de câţiva prieteni

Vezi și

Există un singur inventator în univers: Dumnezeu. Sunt cuvintele unui geniu care a lăsat în urmă peste o sută de invenţii. Iustin Capră s-a stins aseară, la 82 de ani, înconjurat de câţiva prieteni

Adevărul divin, spunea Iustin Capră, nu poate fi cuprins de mintea unui om aici, pe pământ. El l-a aflat aseară, când a plecat spre marea întâlnire cu Dumnezeu. A închis cartea vieţii fericit, aşa cum îşi dorea.

Ieri, la 4 dimineaţa, Iustin Capră a ajuns la spital în stare gravă. Avea diabet şi se simţea tot mai rău. Puţin după ora 19, inima lui s-a oprit. „De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunţa niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc ca pe un tataie ţicnit."

A inventat, în anii 70, cea mai mică maşină din lume, cu un singur loc şi cu un consum infim. Detesta să vadă, pe şosele, autoturisme mari şi goale.

Şi-a extins viziunea şi a conceput apoi Casa Soleta. O locuinţă ecologică, inteligentă, care produce singură toată energia de care are nevoie. Dar proiectul care i-a adus faima mondială a fost altul.

Aşa-numitul rucsac zburător este poate cea mai cunoscută invenţie a lui Iustin Capră. La noi în ţară n-a mai fost modernizat din 1958, atunci când a fost inventat. Totuşi există informaţii că americanii ar fi preluat ideea, ar fi îmbunătăţit-o, iar acum, rucsacul zburător se foloseşte în zborul cosmonauţilor pe staţiile spaţiale.

Cu rucsacul lui Iustin Capră zbura, în concerte, şi Michael Jackson. Dar succesul inventatorului nu i-a adus nici recunoaştere, nici averi. Un om modest şi luminos, care nu se plângea niciodată.

O parte din lucrările lui au fost strânse acum la Muzeul Naţional Tehnic, din Capitală.

Iustin Capră va fi înmormântat joi, în Capitală, cu onoruri militare. De la el, România rămâne cu o moşternire valoroasă şi cu vorbele lui de geniu. "Eu nu sunt inventator. Doar Dumnezeu este".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Update! A murit marele inventator Iustin Capră