Antena Meniu Search
x

UPDATE! Adrian Iovan, găsit vinovat pentru tragedia aviatică din Apuseni

Avionul prăbuşit în Apuseni nu a fost pilotat de Adrian Iovan! La manşă s-a aflat tot timpul copilotul Răzvan Petrescu. Şi totuşi, responsabil pentru tragedie este comandantul Iovan.

Vezi și

 Avionul prăbuşit în Apuseni nu a fost pilotat de Adrian Iovan! La manşă s-a aflat tot timpul copilotul Răzvan Petrescu. Şi totuşi, responsabil pentru tragedie este comandantul Iovan.

E concluzia raportului CIAS, făcut public astăzi, la un an şi 9 luni de la accident. Iovan ar fi luat o serie de decizii greşite. A decolat cu un avion supraîncărcat, pe o vreme extremă şi a refuzat aterizarea la Sibiu. În plus, nu a făcut instructajul pasagerilor. În momentul impactului, niciunul din ei nu purta centura de siguranţă, cu excepţia lui Radu Zamfir. Pe Aura Ion, centura ar fi putut s-o salveze.

Astăzi, specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile şi-au prezentat concluziile, la Aeroportul Băneasa, din Capitală. Tot acolo unde a început tragedia.

La manşă nu era Iovan. Ci elevul său, copilotul Răzvan Petrescu.

El a dat primul alarma, când a văzut că nu poate duce aeronava de mici dimensiuni la altitudinea aprobată de 3.000 de metri, în dreptul localităţii Strejnic.

În ciuda riscurilor, Adrian Iovan a continuat zborul. Ştia că viaţa unui bolnav depinde şi de el. La Oradea, medicii din avion ar fi trebuit să preleveze un ficat, pentru un transplant salvator. Era o misiune contra-cronometru.

Avionul şi-a continuat zborul către Oradea, dar, deasupra Apusenilor, a intrat într-o zonă de givrare. Gheaţa s-a acumulat pe aripi şi pe elice. Carburatoarele au cedat, iar motoarele s-au oprit.

Radu Zamfir - doar el a apucat să-şi pună centura, din simplă intuiţie.Nici pilotul, nici copilotul, nici ceilalţi medici nu erau legaţi. De pe ultimul rând, Aura Ion a fost proiectată până pe rândul doi. Iar copilotul a fost aruncat pe pământ.

Au urmat ore întregi de căutare şi aşteptare în pădure, în ger. Adrian Iovan s-a stins la doar o oră de la impact. Aura a murit cu lacrimile îngheţate pe chip. Supravieţuitorii n-au trecut nici acum peste tragedie. Medicul Sorin Ianceu tocmai s-a operat a patra oară la picioare.

Familia Aurei Ion contestă expertiza şi cere, în continuare, dreptate, lumină şi adevăr.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » UPDATE! Adrian Iovan, găsit vinovat pentru tragedia aviatică din Apuseni