Antena Meniu Search
x

Update! Atentatorul de la Iasi, pacient obisnuit la spitalul de psihiatrie Socola

Universitatea Gheorghe Asachi a ramas si astazi inchisa. SRI-ul inca face verificari dupa ce ieri un individ a detonat o bomba intr-o sala in care tinerii dadeau licenta

Vezi și

UPDATE 14:00 Inca doua bombe au fost gasite in pestera din Ciric, intr-o zona de agrement. Atacatorul ingropase cele doua dispozitive. Acestea sunt din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

UPDATE 13: 40 "Am luat premii, dar am ajuns boschetar!" Atacatorul din Iasi i-a scris, in luna ianuarie, o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care sustinea ca are "solutii" pentru Romania. De asemenea, acesta si-a scris povestea vietii sale. Momentan, se fac perchezitii in pestera in care acesta se refugia.

Mama barbatului incearca sa explice gestul dement. Spune ca fiul ei era un geniu. Pana cand, mintea lui a luat-o razna. Femeia incearca sa-i ia apararea fiului, iar pentru asta ii povesteste viata. Barbatul ar fi fost perfect sanatos pana in ultimul an de facultate.

"Un baiat intelectual, un baiat inteligent pe care societatea nu l-a inteles". Terminase un master in electronica si telecomunicatii la Universitatea Gheorghe Asachi si isi pregatea doctoratul. Profesorul lui avea incredere ca va face o lucrare reusita si-i incredintase chiar si cheia laboratorului. Pana intr-o zi. "A venit acasa de la doctorat, s-a inchis in camera lui si nu a mai avut cu cine discuta. El a intrat intr-o depresie totala care s-a transformat intr-un final in boala psihica. Acest profesor universitar a contribuit la depresia lui care a dat intr-un final in schizofrenie". Cel putin asta crede femeia. Si stie clar ca au urmat luni de internari la psihiatrie.

"El a spus: mama, nu ma baga in spital in spital pentru shizofrenie", dar mama a cedat. L-a luat acasa de fiecare data. L-a dus apoi la Bucuresti, sa-l vada un psiholog renumit. Dar mintea barbatului o luase razna. Se credea Mesia si scria poezii despre mantuire. "Oare ce-o fi? Urs, lup. Ori o fiara?/ Cand deodata, din tufe sare un pui de caprioara./ Se uita o clipa la mine, parca mirat/Oare ce cauta aici la lumii imparat?".

Iar starea s-a inrautatit de-a lungul timpului. Barbatul a ratacit o vreme prin paduri. A ajuns si intr-o pestera din Carlibaba, pe care o botezase dupa numele sau, iar acolo a trait, ca pustnicii. Chiar si familia ii pierduse urma. Pana cand s-a intors, dar plin de ganduri negre, se pare.

Ieri, a ingrozit un oras intreg. Din fericire, detonarea n-a avut un efect atat de puternic pe cat se astepta. In urma atentatului, Universitatea a ramas si astazi inchisa. Mama atentatorului a venit sa stea de vorba azi cu profesorul lui. Acolo, crede ea, ca ar putea gasi raspunsuri. Barbatul este acum internat la psihiatrie si va fi supus unei expertize.

Medicii de la Socola nu pot fi trasi la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat pentru ca legea prevede ca un pacient poate fi externat daca o ruda isi asuma responsabilitatea. In acest caz, individul a fost extermat pe semnatura propriei mame, care le-a promis medicilor ca baiatul isi va urma tratamentul prescris de psihiatri. Acest lucru s-a intamplat cateva luni de zile, pana cand fiul ei se transformase intr-o leguma si nu a mai suportat: a hotarat sa-i intrerupa tratamentul. Din pacate, insa, s-a ajuns la situatia de ieri, care s-ar fi putut transforma intr-o tragedie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Update! Atentatorul de la Iasi, pacient obisnuit la spitalul de psihiatrie Socola