Prima oară după 70 de ani un urs a fost văzut într-un sat de câmpie. Avertismentul specialiştilor: "Să vină iarna şi o să vedem haitele de lupi"
Urşii nu mai sunt doar problema oamenilor de la munte. Înfometaţi, călătoresc zeci de kilometri, până la câmpie, în căutarea hranei.
Urşii nu mai sunt doar problema oamenilor de la munte. Înfometaţi, călătoresc zeci de kilometri, până la câmpie, în căutarea hranei. Un exemplar a coborât până într-un sat din apropierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti. A alergat pe şosea, dimineaţa, când oamenii îşi duceau copiii la şcoală. Este primul exemplar văzut, în ultimii 70 de ani, la câmpie. Biologii avertizează: dacă nu facem nimic, ne vom trezi la iarnă cu haite de animale sălbatice tot mai aproape de sate. Ministerul Mediului a aprobat, deocamdată, împuşcarea a doi urşi periculoşi.
E prima întâlnire, din ultimii 70 de ani, a locuitorilor unui sat de câmpie cu ursul. Jandarmii i-au sfătuit pe oameni să rămână în case şi, împreună cu pădurarii, au răscolit pădurea de lângă sat. Ursul ar fi coborât peste 40 de kilometri din munte, în căutarea hranei. Ar fi acelaşi, care a fost văzut, sâmbătă, într-un alt sat din Dâmboviţa.
Animalele ies din habitatul natural şi migrează spre zonele locuite. Cauzele sunt de fapt un lung şir de erori făcute de oameni. Au tăiat pădurile, au construit în adâncul lor, iar animalele, tot mai multe, nu-şi mai găsesc hrana. Autorităţile par să nu aibă soluţii.
Kuki Bărbuceanu, reprezentant Vier Pfoten: "Staţi să vină iarna şi o să vedem haitele de lupi, nu un singur lup, care vin să-şi caute de mâncare."
- Ultimele detalii din Elveţia, unde Regele Mihai e în stare gravă, şi lângă el s-a reunit întreaga familie regală
- IREAL! În Bucureşti funcţionează firme private de ambulanţă fără autorizaţie, cu medicamente expirate pe...
- Primarii cer socoteală şi ei Guvernului, pentru noile măsuri fiscale. Nu doar veniturile angajaţilor scad, ci şi...
Oficial, în România sunt peste 6400 de urşi, cu 2000 mai mulţi decât ar putea găzdui pădurile noastre, defrişate masiv. În Carpaţi există două nuclee, unde numărul exemplarelor se ridică la câteva mii.Peste 3700 de urşi sunt în cinci judeţe din nord-est şi alte 2000 de exemplare în Argeş, Sibiu, Prahova şi Braşov.
Vizitele urşilor au adunat autorităţile din Braşov în şedinţă. Ministerul Mediului a aprobat azi împuşcarea a două exemplare periculoase.
Administratorii fondului cinegetic pregătesc dosarele pentru a obţine ordinul de împuşcare a încă şapte urşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰