Antena Meniu Search
x

IREAL! În Bucureşti funcţionează firme private de ambulanţă fără autorizaţie, cu medicamente expirate pe salvări, dar autorităţile nu au legi să le închidă

Ambulanţele-fantomă există. Şi sunt cu miile, în toată ţara. Încheie contracte pentru evenimente unde primul ajutor, în caz de urgenţă, este vital.

Vezi și

Ambulanţele-fantomă există. Şi sunt cu miile, în toată ţara. Încheie contracte pentru evenimente unde primul ajutor, în caz de urgenţă, este vital. Dar oamenii pot muri oricând, pentru că, aşa cum am văzut în cazul din Piaţa Obor, maşinile nu sunt dotate, iar echipajele nu ştiu să acorde primul ajutor. Ambulanţa aflată în centrul scandalului avea până şi trusa de prim-ajutor expirată. Autorităţile, care au făcut azi controale în toată ţara, admit că sunt depăşite. "Este greu să controlezi ceva ce se presupune că nu există.", spun oficialii. 

Sunt imagini şocante care s-ar putea repeta în orice moment. Cei doi angajaţi ai firmei private de ambulanţă nu ştiu cum să acorde corect primul ajutor. Asta nu i-a oprit pe patronii firmei să încheie zeci de contracte, în care se angajau să acorde asistenţă medicală de urgenţă în caz de nevoie. Chiar dacă niciuna din cele şapte ambulanţe nu este autorizată şi nu are dotările medicale de bază.

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: "Au găsit foarte multe medicamente expirate în maşina respectivă şi în maşini, pentru că sunt şapte maşini, nu este vorba de una numai, dar niciuna din cele şapte maşini nu are defibrilator." 

Oficial, în Bucureşti există doar 15 firme private autorizate de stat să presteze servicii medicale de urgenţă. Câte sunt în realitate, nu ştie nimeni. Doar controalele de astăzi au descoperit trei astfel de servicii ilegale. Unul dintre ele, la câţiva paşi de sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Siglele v-ar putea induce în eroare. Doar că aici nu este sediul Ministerului de Interne, ci sediul unei ambulanţe care funcţionează ilegal. Falsurile au mers atât de departe, încât pe ambulanţele acestei firme apare numarul 112, sigla ISU si MAI. 

Înăuntru, inspectorii s-au lovit de un zid. Reprezentanţii firmei, condusă de un angajat al serviciului public de ambulanţă, susţin că nu prestează astfel de servicii. Deci, nu au nevoie de autorizaţie.

Cu doar câteva ore mai devreme, alta era atitudinea reprezentaţilor firmei: "Se vine la sediu, se face un contract, se face o fişă de solicitare, se dă un raport medical al pacientului, în primul rând, ca să ştim ce medic de specialitate. Nu vrem să păţim ca la Obor. Vă dăm şi copie după autorizaţie."

În astfel de situaţii, tot ce pot face inspectorii DSU este să amendeze firma. Amenzile nu sunt însă suficiente, după cum a demonstrat-o moartea şocantă a bărbatului din piaţa Obor. Deşi firma nu avea autorizaţie şi fusese amendată în trecut, încă presta servicii medicale.

Această atitudine sfidătoare a patronilor este rezultatul unui vid legislativ. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică recunoaşte faptul că are mâinile legate. Oan Grigore, Purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: "Este foarte greu, ca autoritate, să controlezi ceea ce se presupune că nu există." Mai răspicat o supne Cristina Călin, director DSP Bucureşti: "Problema este că ei nu sunt înregistraţi la noi, nu au documentaţie depusă, nu au autorizare, nici nu ştim dacă functionează sau nu. Noi nu avem pârghii să putem să-i amendăm, să-i oprim în trafic." 

O bază de date în care firmele fără autorizaţii să fie trecute ar putea fi o soluţie. Aceasta nu există însă la această oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » IREAL! În Bucureşti funcţionează firme private de ambulanţă fără autorizaţie, cu medicamente expirate pe salvări, dar autorităţile nu au legi să le închidă