Antena Meniu Search
x

Scumpiri pe bandă rulantă. Românii scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare

Tradiţionala omletă, pâinea cu unt sau cana de lapte de la micul dejun par să ajungă pe lista alimentelor de lux, dacă ne uităm la preţurile din supermarketuri.

Vezi și

Tradiţionala omletă, pâinea cu unt sau cana de lapte de la micul dejun par să ajungă pe lista alimentelor de lux, dacă ne uităm la preţurile din supermarketuri. Românii scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare, iar veştile proaste nu se opresc aici. Un nou val de scumpiri este aşteptat luna aceasta. Semnalele oficiale spun că inflaţia este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că preţurile se vor stabiliza abia la toamnă.

O raită în supermarket ne lasă cu mai puţini bani în portofel, faţă de acum un an. Aceeaşi listă de cumpărături nu se mai încadrează în buget. 

Cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la oua, unt, lapte si carne de porc.

Sunt mai multe motive care stau la baza acestor schimbări. 

Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară: "Preţul combustibilului în momentul de faţă s-a modificat cu 20%, deci asta înseamnă un preţ mai mare pe kilometru la transportul de materii prime, discutăm despre energie electrică şi gaze, si la acestea au crescut preţurile."

În plus, importăm mare parte din materia primă, iar cursul leu-euro nu ne ajută deloc. 

Un român a făcut chiar un experiment, prin care demonstrează că plăteşte cu 20% mai mult pe alimente. Dovadă stau chiar bonurile fiscale. 

Untul s-a scumpit cu 50%, ouăle cu 54. Plătim cu 10% mai mult şi pentru muşchiul de porc, iar smântâna, uleiul sau pâinea nu au rămas complet în urmă.

Analiştii spun că scumpirile au legătură cu măsurile Guvernului. 

Iar specialiştii o confirmă: vin vremuri grele, aşa că e timpul să economisim.  

Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară: "Aceste scumpiri pe care le aşteptăm în perioada următoare pot fi de 6, 8 procente, o medie. În mod logic nişte efecte s-ar vedea dupa 15 februarie - 1 martie."

Februarie e şi prima lună în care bugetarii primesc salariile modificate. Mulţi dintre ei se plâng că li se taie din bani, aşa că trebuie să fie şi mai calculaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Scumpiri pe bandă rulantă. Românii scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare