Antena Meniu Search
x

Observator Special! Valea Moldovei, comuna cu cei mai multi someri din Suceava

Oficial, Romania are peste jumatate de milion de someri doar in acte. Incercati sa vizualizati 500.000 de oameni care traiesc numai din ajutor social sau din alocatiile copiilor. O comuna din Suceava ocupa primul loc in judet la numarul de someri, cu o rata de aproape 30%. Printre ei sunt oameni care nu au muncit o zi in viata lor.

Vezi și

Comuna Valea Moldovei este comuna cu cei mai multi someri din Suceava. Multi dintre ei nu au lucrat o zi in viata. Nu cu acte, cel putin.

Explicatia numarului urias de someri isi are radacinile tot aici. Desi au muncit doar cu ziua de cand se stiu, cei mai multi oameni s-au iregistrat ca persoane in cautare de loc de munca. Asta pentru a se putea bucura de venitul minim garantat. Nu au luat niciodata somaj, dar au nevoie de statutul de somer. Chiar daca stiu ca niciun angajator nu-i va chema, dar atata timp cat arata ca vor, primesc. Mai mult sau mai putin.

Langa casele celor instariti, la o aruncatura de bat de primaria moderna, cocheta, dotata cu o cascada arteziana, traiesc saracii. Iar cozile saraciei se formeaza zi de zi la ghiseul de asistenta sociala al primariei. Aici ,dramele sunt reale si se citesc pe fetele oamenilor care s-au obisnuit sa ceara.

80% dintre cei care primesc venitul minim garantat sunt rromi care nu stiu nici macar cum arata o carte de munca. De altfel, in toata comunitate, sunt doar 15 oameni care lucreaza cu acte-n regula, iar asta inseamna mai putin de 1%. Numarul de dosare de ajutor social rivalizeaza cu cel din Suceava. Asta la o populatie incomparabil mai mica.

Sa nu credeti ca saracia este o alegere pentru toata lumea. La ghiseu l-am gasit pe Adrian. Are studii superioare, are experienta, dar nimeni nu-l angajeaza.

Vine luna de luna la ghiseu pentru stampile, aprobari si alte hartii. Asta daca vrea sa primeasca banii. Cei care nu au pretentii de someri indemnizati pot veni o data la sase luni pentru a-si reinnoi actele. Doar acolo se duc pentru ca, dupa cum spun chiar angajatii primariei, cand e vorba de munca, majoritatea isi aduce aminte ca este bolnava.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Observator Special! Valea Moldovei, comuna cu cei mai multi someri din Suceava