Antena Meniu Search
x

Video Valul 4 al pandemiei vine cu primele restricţii în Ilfov. În Chiajna, nunţile şi botezurile vor fi organizate cu mai puţini invitaţi

Ușor, ușor, odată cu valul 4 al pandemiei, revin și restricțiile anti-COVID. La Chiajna, o comună de lângă București, s-a depășit pragul de două cazuri la mia de locuitori. Asta înseamnă, de exemplu, mai puțini invitați la nunţi sau botezuri. Nu trebuie neglijată nici masca, obligatorie în spațiile publice aglomerate. Însă îngrijorarea se citește doar în statisticele autorităților, nu și pe chipul oamenilor.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 05.09.2021, 20:16

Vezi și

După o vară liniştită, restricţiile au revenit. Însă mulți dintre locuitori sunt relaxați. În cea mai aglomerată zonă din comună, stau cu masca pe cot sau sub bărbie. Deși legea spune clar: în spațiile publice, cum sunt piețele sau stațiile de autobuz, purtarea e obligatorie. "Nu știam, pentru că nu mi-a spus nimeni. Ar trebui purtată, dacă e aglomerată strada", spune un localnic.

Localnic: Am mască în geantă.

Reporter: Și de ce n-o porți?

Localnic: Pentru că nu pot să respir, am probleme cu respirația.

Pe acelaşi subiect

Restricţii pentru locuitorii judeţului Ilfov

Alții sunt conștienți că suntem în valul patru al pandemiei, iar pericolul încă n-a trecut. "Mă îngrijorează, bineînțeles, că am copil mic. Și e normal să avem grijă mult mai mult de noi", mărturiseşte un alt localnic. Îngrijorați sunt și organizatorii de evenimente. Odată cu noile măsuri, la evenimentele private, cum sunt nunțile sau botezurile, numărul participanților s-a redus cu 25%.

"Înseamnă să muncim încă o dată evenimentele pe care noi le-am facut o dată, de două, de trei ori. În primul rând, pe servicii, rămân costurile fixe aceleași, iar noi nu avem cum să schimbăm prețul muzicii sau fotografului", spune Carmen Ioniță, organizator de evenimente. 

Organizatorii spun că e imposibil să-și anunțe unii invitați, de pe o zi pe alta, că nu-i mai pot primi la evenimente. 

"Astfel de restricții abuzive oamenilor nu o să le convină și o să vină vremea când veți plăti pentru tot ceea ce faceți în mod neavenit, nelegal și netemeinic", transmite avocatul Aurel Moldovan .

Datele arată însă că Ilfov e județul cel mai afectat de coronavirus.  "Daca toată lumea respecta regulile, poate nu aveam același număr de infectări. Știm foarte bine că singura soluție e vaccinarea în numar cat mai mare", spune Daniel Zamfir, prefectul județului Ilfov. 

Judeţul se plasează pe locul 8 în clasamentul vaccinării. 34% din populația eligibilă s-a imunizat. În altă parte a țării, lângă Cluj, situația e și mai gravă. Comuna Beliș a intrat în scenariul roșu, după ce s-a depășit incidența de 3 cazuri la mia de locuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Valul 4 al pandemiei vine cu primele restricţii în Ilfov. În Chiajna, nunţile şi botezurile vor fi organizate cu mai puţini invitaţi