Verdeţurile de primăvară sunt un aport de vitamine, dar şi de pesticide
Testele efectuate anul trecut arată că unele legume româneşti depăşesc limitele admise de chimicale. Mai mult, când vine vorba de fructe, doar cinci la sută din culturi sunt verificate.
Testele efectuate anul trecut arată că unele legume româneşti depăşesc limitele admise de chimicale. Mai mult, când vine vorba de fructe, doar cinci la sută din culturi sunt verificate.
În timp ce unii producători susţin că fără pesticide nu ar avea ce vinde, alţii se jură că marfa este sută la sută naturală.
Adevărul este undeva la mijloc, arată raportul pe anul trecut, publicat de Ministerul Agriculturii. Dintr-un total de 1266 de probe recoltate pentru analize, 12 au arătat un nivel de pesticide peste limita admisă. Adică aproximativ 1 la sută. Chiar şi aşa, peste 30 la sută din legumele produse în România conţin substanţe nesănătoase.
O salată de primăvară plină de vitamine trebuie să conţină obligatoriu ceapă verde, ridichi, salată, spanac, dar şi alte verdeţuri. Doar că testele efectuate de către autorităţi arată că exact aceste legume sunt cele care conţin şi cel mai ridicat nivel de pesticide.
Specialiştii în nutriţie spun că, în timp, chimicalele pot cauza multe probleme de sănătate. Mai ales dacă sunt făcute şi excese. În comparaţie cu anul 2014, numărul probelor cu conţinut de reziduuri a scăzut de la 35, la 31 la sută.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰