Antena Meniu Search
x

Veste bună pentru români! Retragerile de bani de la bănci devin gratuite

Persoanele fizice care au un cont bancar de plăţi cu servicii de bază scapă de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani, potrivit unui proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, adoptat vineri de Guvern.

Persoanele fizice care au un cont bancar de plăţi cu servicii de bază scapă de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani, potrivit unui proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, adoptat vineri de Guvern.

Măsurile sunt incluse într-un Proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, ce a fost aprobat vineri de Guvern.

Documentul a fost inițiat anul trecut de către ANPC şi, pentru a se aplica, are nevoie și de aprobarea Parlamentului.

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (venituri lunare de peste 1.450 lei).

Persoanele fizice cu venituri lunare aflate până la nivelul salariului minim brut (maximum 1.450 lei), acestea vor beneficia și de alte gratuități. Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont.

Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Băncile vor putea să perceapă comisioane rezonabile, ce vor fi stabilite cel puțin în funcție de nivelurile veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute pentru serviciile aferente conturilor de plăți.

Sursa: Avocatnet.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Veste bună pentru români! Retragerile de bani de la bănci devin gratuite