Antena Meniu Search
x

Video Viață mai scumpă în 2021, anul decontului pentru criza economică din pandemie

Prima zi din an vine şi cu noi scumpiri. Vom scoate mai mulţi bani din buzunar atât pentru factura la energie electrică, cât şi pentru carburanţi. Deja sunt benzinării unde motorina a sărit de cinci lei pe litru. Iar economiştii ne avertizează că e doar începutul. 2021 va fi anul decontului pentru criza economică din pandemie.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 02.01.2021, 20:11

Vezi și
  • 2021 va fi anul decontului pentru criza economică din pandemie.
  • Vom scoate mai mulţi bani din buzunar atât pentru factura la energie electrică, cât şi pentru carburanţi.

Anunţul că energia electrică se va scumpi a bulversat consumatorii, în condiţiile în care au lipsit explicaţiile clare despre ce înseamnă exact liberalizarea pieţei. Iar fiecare s-au descurcat după cum a ştiut.

Consumatorii care încă nu au trecut pe piaţa concurenţială riscă să plătească facturi mai mari chiar şi cu 26%.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pași spre o factură cât mai mică la energie

Pentru a plăti însă o factură cât mai mică trebuie să parcurgeţi câţiva paşi esenţiali.

Înainte de toate trebuie sa va uitați pe factura, în stânga sus. Dacă scrie factura piața concurențiala nu trebuie sa mai faceți nimic. în caz contrar aveți trei opțiuni. Fie nu faceți nimic și actualul furnizor va livra în continuare curent, dar la un preț de serviciu universal, deci mai mare. Fie renegociați contractul cu actualul furnizor si obtineti o oferta mai avantajoasa, fie il schimbati.

Puteţi studia cu atenţie ofertelor furnizorilor cu ajutorul comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE. Completaţi câmpurile obligatorii, iar apoi aplicaţia vă arată dacă în zona în care vă aflaţi sunt furnizori cu oferte mai bune.

Benzina și motorina s-au scumpit

Începutul anului a venit cu scumpiri şi pentru carburanţi. Accizele s-au majorat, iar acest lucru s-a văzut imediat în benzinării. Cu şase bani pe litru a sărit preţul la pompă într-o singură zi.

Acum un plin de carburant costă, în medie, 250 de lei, faţă de 240 de lei, cât era la începutul lunii decembrie.

Adrian Negrescu, economist: ”Toate aceste scumpiri le vom vedea în costurile cu viaţa noastră zilnică. Da, începem să plătim factura crizei!”

Scumpirea carburanţilor va avea efecte în lanţ, spun experţii. Inclusiv preţul alimentelor va creşte în perioada următoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Viață mai scumpă în 2021, anul decontului pentru criza economică din pandemie