Antena Meniu Search
x

Video Zeci de bancuri de pești au apărut pe luciul lacului Siutghiol. Ce explicaţie dau specialiştii

Schimbările bruște de temperatură din ultimele săptămâni au afectat şi mediul acvatic. Zeci de bancuri de pești s-au ridicat pe luciul apei lacului Siutghiol, în apropiere de mal. Mai multe echipe de la Garda de Mediu şi de la Apele Române au mers să facă analize, dar spun că nu există niciun motiv de îngrijorare.

de Redactia Observator

la 25.02.2021, 08:27

Vezi și
  • Temperaturile schimbătoare afectează inclusiv bancurile de peşti
  • Peştii au venit la mal pentru că apa era mai caldă

Apariţia bancurilor de peşti pe luciul lacului Siutghiol nu a atras doar atenţia localnicilor. Inspectorii de Mediu Constanţa şi cei de la Apele Române au mers la faţa locului şi au ridicat probe din apa lacului. Aceştia spun că ar fi vorba despre un fenomen normal: peştii s-ar fi retras la mal pentru că apa este mai mică şi mai caldă.

Steluţa Popescu, Garda de Mediu Constanţa: Nu este poluare. Cel puţin putem să spunem asta în această etapă, până vedem buletinul de analize. Presupunem că este un fenomen natural.

Ce explicaţie dau specialiştii

Specialiştii au oferit explicaţii pentru acest comportament al peştilor. 

Adrian Bîlbă, biolog: Peştii, ca şi insectele, reptilele, au o temperatură dependentă de cea a mediului. Şi, în consecinţă, ies la mal, sau vin la mal primăvara, la sfârşitul unei ierni mai blânde, unde găsesc apa mai caldă. Şi hrană. Unde găsesc şi locuri de reproducere. Găsesc şi prădătorii, e-adevărat. Păsările, care aşa devreme, nu-i aşteaptă. Din fericire pentru ei, apucă să se reproducă. 

Aşadar, specialiştii exclud varianta poluării în acest caz.

Adrian Bîlbă, biolog: Deocamdată, aşa se trezeşte lacul: de la mal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Zeci de bancuri de pești au apărut pe luciul lacului Siutghiol. Ce explicaţie dau specialiştii