Video Alertă de poluare pe râul Someş, la graniţa cu Ungaria: Apele s-au colorat în roşu
E alertă de poluare pe râul Someş, la graniţa cu Ungaria. Apele sunt încărcate de cupru, mangan şi zinc şi s-au colorat în roşu. Ploile abundente şi topirea zăpezii au inundat o mină închisă din Maramureş, iar până la dezastru nu a mai fost decât un pas. Vecinii maghiari sunt deja în alertă.
Aşa arată râul Băița după ce compuşi chimici din mina Nistru au ajuns în cursul de apă. Ploile abundente din ultimele zile, dar şi zăpada topită au inundat galeria minei închise de mulţi ani iar apa poluată a luat-o la vale. Speriaţi că râul care le străbate localitatea şi-a schimbat culoarea peste noapte, oamenii au dat alarma.
Ioan Miclea, geolog: "Aduce cupru, plumb, zinc, fier, mangan, toate metalele care exista în roca înconjuratoare".
Staţia de epurare nu a mai făcut faţă
În mod normal, staţia de epurare ar fi neutralizat apa poluată, însă de data aceasta nu a mai făcut faţă. Din fericire, apa râului nu este folosită de locuitori. Iar peşti nu mai trăiesc de mult în ea.
Ioan Miclea, geolog: "Poluarea e destul de mare pentru ca ei nu cred ca pot sa anihileze mai mult de 20% din cantitatea de apa care vine din mina".
Băiţa străbate localitatea, apoi se varsă în într-un râu ce ajunge în Someș.
Anca Bonto, purtător de cuvânt Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș: "Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Someş - Tisa sunt în alertă şi monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost de asemenea informată".
Poluare cu repetiţie
Nu este prima oară când apele de mină ajung în râurile din Maramureş.
Galeriile din cele 14 mine din judeţ au fost toate închise în ultimii 25 de ani, însă sunt în continuare periculoase. O recunoaşte chiar directorul companiei care gestiona mineritul din zonă.
Ioan Nechita, director Remin: "Din anul 2012, Remin nu a mai primit bani pentru lucrări de închidere şi ecologizare".
În aceste condiţii, un dezastru ecologic este oricând posibil.
Ioan Nechita, director Remin: "Da, se poate, datorită faptului că nu s-au făcut la timp lucrările sau lucrările de închidere".
Compania care administrează mina va trebui să ecologizeze râul Băiţa şi să cureţe malurile pe care s-au depus reziduri miniere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰