Antena Meniu Search
x

Zeci de inimi au fost aruncate la gunoi

In Romania, tot mai multi oameni accepta sa doneze organele rudelor care mor. Totusi, statul nu are ce sa faca cu ele

Vezi și

In ultimii doi ani, douazeci de inimi au fost irosite pentru ca nu s-au gasit bolnavi compatibili ca sa le primeasca. Intre timp, zeci de pacienti asteapta si uneori mor, pe liste de asteptare.

In urma cu trei luni, inima Rodicai s-a oprit la 35 de ani. Mult prea devreme. Cand a aflat vestea cumplita, mama ei a decis sa salveze alte vieti. Si a facut-o. Patru oameni traiesc, acum, datorita ei. Are, insa, un singur regret. Ar fi vrut ca si inima fiicei sa bata in alt piept.

In ultimii doi ani, au fost cateva zeci de oameni ca ea. Care au vrut sa daruiasca viata, dupa moarte. Totusi, inimile s-au irosit. "Probabil ca sunt intre 15 si 20 de inimi care in ultimii doi ani de zile nu au fost folosite". Asta chiar daca, pe listele de asteptare la cele doua centre care fac transplant de cord, la noi in tara, sunt peste cincizeci de oameni. Niciunul nu s-a potrivit.

Pentru cei aflati pe listele de asteptare, insa, fiecare zi e o lupta. Tudor s-a nascut cu o jumatate de inima, iar singura lui sansa era un transplant. La un an si zece luni, Tudor a primit o inima noua, la Viena. In Romania, pacientii inca asteapta. Asta daca au norocul sa ajunga pe o lista de asteptare. Mihai asteapta o inima de sase ani o inima noua. Mai poate rezista o jumatate de an.

La Targu Mures, 30 din pacientii aflati pe lista au nevoie imediata de o inima. Solutia, spune Ministerul Sanatatii, ar fi o lista unica si conectata la cea europeana. Astfel, pacientii romani ar avea sanse mai mari sa gaseasca o inima, iar inimile daruite de romani ar salva vieti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Zeci de inimi au fost aruncate la gunoi