Antena Meniu Search
x

Cetatea Sighişoarei se năruie şi nu e singura căreia îi cad zidurile

În aşteptarea banilor de restaurare, Cetatea Sighişoarei, mândrie pentru noi, românii, începe să se năruie.

Vezi și

În aşteptarea banilor de restaurare, Cetatea Sighişoarei, mândrie pentru noi, românii, începe să se năruie. O parte din zid s-a prăbuşit deja, iar alte locuri tremură la o rafală mai puternică de vânt. Şi nu e singurul monument din ţară care suferă.

După şase secole în care a rezistat chiar şi războaielor, zidul cetăţii Sighişoara a cedat. Nu în faţa inamicilor, ci macinat, se pare, de apa care s-a infiltrat. De vină ar fi o lucrare de mântuială, spun localnicii.

Zidul cetăţii, care face parte din patrimoniul Unesco, a mai fost cârpit. Dar de o restaurare serioasă n-a avut parte niciodată. În câteva locuri se mai susţine doar cu ajutorul unor bârne, ca un bolnav în cârje.

Autorităţile susţin că au cerut ajutor înca de acum doi ani, când au depus un proiect pentru restaurarea cetăţii. N-ar fi primit nici ajutor, nici bani.

Pe acelaşi subiect

Nu foarte departe, o altă cetate monument istoric are de suferit. Alba Carolina, construită cu 3 secole în urmă, a fost restaurată recent. Bani s-au găsit pentru ea, din fonduri europene. Lucrarea, însă, e sub semnul întrebării.

Există şi locuri în care oamenii demonstrează că se poate. În Mureş, Cetatea Saschiz sau Cetatea Coroanei- cum îi spun localnicii- atrage tot mai mulţi turişti. Asta datorită Prinţului Charles, care s-a declarat îndrăgostit de ea. Dar şi localnicilor, care, cu banii câştigaţi la muncă în străinătate, şi-au deschis pensiuni.

Un milion opt sute de mii de euro vor fi investiţi în renovarea Cetăţii Saschiz, bani din fonduri europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Cetatea Sighişoarei se năruie şi nu e singura căreia îi cad zidurile