Antena Meniu Search
x

Povestiri din lagărul morții! Zoltan Blum, un evreu din Fizeșu Gherlii, a supraviețuiț Holocaustului. Mărturii care-ţi vor smulge lacrimi

Zoltan Blum este unul dintre cei care au supravieţuit regimului de detenţie de la Auschwitz.

Vezi și

Din lagărele de exterminare, doar câteva mii de evrei au mai ieşit în viaţă! Zoltan Blum este unul dintre cei care au supravieţuit regimului de detenţie de la Auschwitz. A ajuns la 90 de ani, are familie, însă trauma a rămas. După cum a rămas şi numărul pe care naziştii i l-au tatuat pe braţ.

"E numărul de lagăr", îşi începe Zoltan Blum mărturiile din lagărul terorii.

"De aici încolo nu ai mai avut nici nume, nici ţară nici nimic. Eşti un singur număr", îşi aminteşte Zoltan. 

Exact ca şi celelalte milioane de evrei pe care Hitler a încercat să-i radă de pe faţa pământului. Bătrânul din Gherla avea atunci doar 16 ani. Şi chiar dacă au trecut mai bine de 7 decenii de când s-a întors din iad, Zoltan Blum încă tremură şi lăcrimează.

Zoltan Blum, supravieţuitor al Holocaustului: "A fost o traumă foarte mare care nu se poate explica. Nu-i voie să se mai întâmple."

Ca şi ceilalţi copiii-victime ale Holocaustului, Zoltan Blum şi-a văzut părinţii, rudele, pentru ultima dată atunci când a ajuns în lagăr. 

Zoltan Blum, supravieţuitor al Holocaustului: "Când ne-o dat jos din tren, ne-a despărţit. La stânga, la dreapta. N-ai mai ştiut ce se întâmplă dincolo de sârma ghimpată. După război, ne-am povestit ce s-a întâmplat unul altuia."

Adolescentul de atunci lucra de dimineaţă până noaptea târziu, în fabrică, fără pauză. Pentru o bucată de pâine dimineaţa şi una de sfeclă furajeră, la masa de prânz. Cei care nu mai puteau munci însă era despărțiți de grupurile apte. Şi pregătiţi să facă ultimul drum al vieții lor.

Zoltan Blum, supravieţuitor al Holocaustului: "Care nu puteau să lucreze îi duceau - spuneau ei - "la odihnă", dar e greu de explicat, îi duceau la crematoriu."

Bătrânul de 90 de ani este probabil şi ultimul supravieţuitor din zonă, încă în viaţă, al „lagărului morţii" de la Birkenau-Auschwitz. Şi spune cu precizie poveşti care par scenarii de film. Scene care sunt, din păcate, rupte din istoria omenirii. Aproape 6 milioane de evrei au fost ucişi de Hilter şi acoliţii lui în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Povestiri din lagărul morții! Zoltan Blum, un evreu din Fizeșu Gherlii, a supraviețuiț Holocaustului. Mărturii care-ţi vor smulge lacrimi