Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Anca Răcătean, alpinista de 36 de ani care a cucerit vârful Manaslu, din Himalaya, de 8163 de metri. Care e următoarea provocare pe lista sportivei

Are 36 de ani, a început alpinismul de mare altitudine anul trecut şi are deja în palmares o performanţă de top: a cucerit vârful Manaslu, din Himalaya, de 8163 de metri. Anca Răcătean nu se opreşte aici: are în plan să cucerească şi Everestul, cât de curând.

De Claudiu Loghin la 06.10.2022, 13:37
Vezi și

Aventura Ancăi Răcătean în Nepal a început în urmă cu 34 de zile. O succesiune de tabere intermediare pe munte, zile și nopți la rând, în cort, în așteptarea vremii bune pentru a cuceri vârful. Așa au arătat momentele dinaintea reușitei. 

Anca Răcătean, alpinistă: Cred că cel mai dificil a fost chiar în noaptea vârfului, când temperatura a fost de minus 35 de grade și viteza vântului de 40 - 45  de kilometri la oră și eram noi doi și însoțiți de doi sherpa, în tot pustiul ăla alb. 

Anca a urcat pe vârf alături de un ghid montan român specializat în ascensiuni la mare altitudine și de doi șerpași nepalezi. S-a întâmplat pe 28 septembrie, la ora locală 6:30, cu plecare din a patra tabără intermediară, aflată la 7400 de metri altitudine. 

Mihai Matei, ghid montan: Noi am stat o jumătate de oră la 8150 metri, într-o șa, neavând permisiunea să ne cățărăm mai departe, că ne arunca vântul de pe creastă, mai ales că noi voiam să facem acel adevărat summit, care e mai dificil tehnic. 

Pe acelaşi subiect

Drumul Ancăi pe munții înalți a început anul trecut, pe vârful Musala, din Bulgaria, la 2925 de metri

Ascensiunea pe vârf a fost la doar două zile după o avalanșă masivă, care a omorât un șerpaș, a rănit mai mulți alpiniști și a îngropat sub zăpadă corzile de asigurare, pe cea mai mare parte din traseu. O decizie de ultim moment a salvat echipa Ancăi din acea avalanșă. 

Mihai Matei, ghid montan: Ne-au spus un lucru: voi sunteți cei mai puternici, plecați primii. Și Anca a zis știți eu nu mă simt foarte bine azi, hai să plecăm mâine. Ei, datorită acestei sintagme, acestei decizii, noi am ratat avalanșa.

Drumul Ancăi pe munții înalți a început anul trecut, pe vârful Musala, din Bulgaria, la 2925 de metri. În primăvara acestui an, a continuat pe vârful Ama Dablam, la 6812 metri. Aventura alpinistei nu se opreşte, însă, la Manaslu, din Himalaya.

Anca Răcătean, alpinistă: Visul meu cel mai mare este să ajung anul viitor pe Everest, îmi doresc să fac Everest și Lhotse. 

Vârful Everest, din Munţii Himalaya, este cel mai înalt punct de pe Pământ, aflat la o altitudine de 8848 metri. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sport » Anca Răcătean, alpinista de 36 de ani care a cucerit vârful Manaslu, din Himalaya, de 8163 de metri. Care e următoarea provocare pe lista sportivei