SCANDAL în cazul morţii lui Patrick Ekeng! Medicii străini FAC PRAF raportul autopsiei efectuate la INML
Bleacher Report a publicat un amplu material despre decesul fostului fotbalist dinamovist Patrick Ekeng, la un an de la dispariţia acestuia, sub titlul "Un vis care a murit pe teren: Povestea tragică a lui Patrick Ekeng".
Bleacher Report a publicat un amplu material despre decesul fostului fotbalist dinamovist Patrick Ekeng, la un an de la dispariţia acestuia, sub titlul "Un vis care a murit pe teren: Povestea tragică a lui Patrick Ekeng".
Jurnaliştii americani au cerut părea unor renumiţi cardiologi, care au catalogat drept "absurd" raportul autopsiei efectuate la INML în cazul fostului jucător dinamovist.
Publicaţia americană scrie despre copilăria fotbalistului din Anguissa şi despre pasiunea lui pentru fotbal. Bleacher Report reaminteşte filmul evenimentelor din ziua de 6 mai 2016, insistând asupra erorilor comise de care care au intervenit încercând să-i acorde primul ajutor după ce s-a prăbuşit pe teren, între care s-a aflat şi medicul FC Dinamo, Liviu Bătineanu.
Un medic român a făcut autopsia la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, a notat B/R. Raportul său a susţinut că inimia lui Ekeng a arătat trei anomalii majore: cardiomiopatie hipertrofică, adică muşchiul inimii este îngroşat anormal, non-compactare ventriculară stângă, condiţie în care muşchiul inimii este afectat de crăpături la interior, cardiomiopatie aritmogenică ventriculară dreaptă, condiţie în care muşchiul inimii este înlocuit de grăsime şi ţesut cicatricial.
Fiecare dintre aceste condiţii, luată individual, este rară, cu o probabilitate de ocurenţă de unu la 500, unu la 2.000 şi respectiv unu la 1.000-5.000. Dr. Sanjay Sharma, profesor de cardiologie la Londra, spune că este aproape imposibil ca un pacient să aibă toate aceste trei anomalii în acelaşi timp. Este profund improbabil ca o persoană cu toate aceste trei probleme să poată performa la un înalt nivel aerobic, aşa cum a făcut Ekeng înainte să moară.
"Raportul autopsiei este absurd. Este clar că a fost făcut de cineva care nu are nicio idee despre ceea ce face", a declarat Dr. Sharma.
"Sincer, pare mai degrabă că ei acoperă toate posibilele cauze decât să sugereze o posibilă explicaţie a morţii subite", a spus cardiologul american Matt Janik, de la Wilmington Health din Carolina de Nord.
Numărul de cazuri de moarte subită în rândul tinerilor, Young Sudden Cardiac Death (YSCD), termenul clinic folosit pentru descrierea deceselor cauzate de anomalii cardiace în rândul persoanelor sub 35 de ani, în 12 ore de la o anterioară stare bună de sănătate, este de unu la 50.000 pe an pentru bărbaţi între 18 şi 35 de ani, conform unei lucrări semnate de DR. Sharma şi Dr. Matthew Wilson. Riscul este semnificativ mai mic la femei. Pentru bărbaţii cu origini africane pare să fie de opt ori mai mare.
Nu există o singură cauză. Cam patru clase importante de patologie pot cauza YSCD: erori ale sistemului electric care controlează ritmul cardiac, probleme ale muşchiului inimii, defecţiuni în alimentarea inimii cu sânge şi funcţionare defectuoasă a valvelor care controlează fluxul de sânge în interiorul inimii.
INML din Bucureşti nu a răspuns la solicitarea de a comenta pe marginea raportului, invocând confidenţialitatea medicală, a precizat Bleacher Report.
Însă în opinia Dr. Sharma, o concluzie rezonabilă este că Ekeng avea probleme ale musculaturii inimii, majoritatea fiind probabil genetice.
Sursa citată a scris despre faptul că lui Ekeng nu i s-au aplicat manevre de resuscitare de la terenul Stadionul Dinamo până la Spitalul Floresca. Ekeng a ajuns la spital după cinci minute trecute de la momentul căderii pe teren, timp în care a pierdut 35 la sută din şansele de supravieţuire, precizează Bleacher Report.
Publicaţia americană a oferit şi detalii din cadrul anchetei procurorilor. Autorităţile au interceptat o convorbire, în care asistentul de pe Ambulanţa Puls vorbea cu un membru al familiei lui.
El înjura şi blestema referindu-se la comportamentul medicului de pe ambulanţă, Elena-Mihaela Duţă. Asistentul spunea că Duţă voia să-l defibrileze pe Ekeng pe teren, dar el a strigat la ea, spunându-i că e proastă, pentru că, din cauza ierbii ude, şocul electric transmis prin pământ ar fi putut să-i afecteze pe cei din jur. Consiliul de Resuscitare din Marea Britanie spune că de obicei este sigur să defibrilezi un pacient aşezat pe suprafaţă umedă sau metalică, atât timp cât se aplică electrozii direct pe pieptul pacientului şi nimeni nu este în contact cu pacientul când se transmite şocul.
Într-o altă convorbire interceptată, autorităţile au auzit cum Duţă însăşi spunea cu o voce panicată că bateriile defibrilatorului nu funcţionau şi că trebuie să acopere acest lucru înainte să ajungă cineva în control. La controlul efectuat ulterior, ambulanţa cu care a fost transportat Ekeng la spital a fost singura din cele 15 ale Puls care a avut baterii la defibrilator.
"Când ai un stop cardiac, trebuie să defibrilezi imediat. Se pare că aici avem de-a face cu o lipsă de acţiune sau cu o lipsă de acţiune adecvată", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, la 26 de ani, într-o seară de vineri, în 6 mai 2016, după ce s-a prăbuşit în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul, fără a fi atins de vreun alt fotbalist.
Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, a fost transportat la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi jumătate, fără succes însă.
Patrick Ekeng s-a născut la 26 martie 1990 la Yaounde. Cariera profesionistă a început-o la Canon Yaounde, apoi a trecut la Le Mans, Lausanne-Sport şi Cordoba, înainte de a fi transferat în iarnă de Dinamo. Mijlocaşul a jucat de şapte ori în naţionala Camerunului. El era căsătorit şi avea o fetiţă de doi ani.
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat, săptămâna trecută, agenţiei News.ro, că procurorii au solicitat de mai mult timp cluburilor din Franţa şi Spania la care a evoluat Ekeng înainte de a ajunge în România dosarele medicale ale fotbalistului, dar aceste acte nu le-au parvenit. De asemenea, a fost cerută, la sfârşitul anului trecut, o expertiză medico-legală complexă de la IML, însă nici această instituţie nu a răspuns până acum.
În cadrul anchetei, s-a stabilit că Duţă nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng şi nici în ambulanţă, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a fotbalistului.
Nereguli grave au fost depistate la un control făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi de Ministerul Sănătăţii, după decesul fotbalistului, la firma Puls. Atunci s-a stabilit că aceasta avea doar ambulanţe pentru transport persoane, cele de urgenţă figurau ca stricate, în maşini au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate, iar în trusele medicilor şi asistenţilor erau medicamente expirate de un an, inclusiv fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare, potrivit concluziilor.
Verificările au arătat că societatea a modificat clasificarea ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale erau de tip A, destinate doar transportului pacienţilor, celelalte trei ambulanţe de tip B şi C, destinate urgenţelor, figurau ca defecte.
“Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate”, se arată în raport.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰