Antena Meniu Search
x

Cădere nervoasă pentru patinatoarea rusă Alexandra Trusova. A sărit 5 cvadruple, dar a luat doar argintul: ”Urăsc sportul ăsta!”

O altă rusoaică a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, în timp ce toți ochii erau ațintiți asupra Kamilei Valieva. Alexandra Trusova este singura patinatoare din lume care a reușit CINCI sărituri cvadruple, adică cu patru rotații în aer. Adolescenta de 14 ani a avut o cădere nervoasă la final, pentru că nu a luat aurul, ci argintul.

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 17:58

Cădere nervoasă pentru patinatoarea rusă Alexandra Trusova. A sărit 5 cvadruple, dar a luat doar argintul: ”Urăsc sportul ăsta!”
Cădere nervoasă pentru patinatoarea rusă Alexandra Trusova. A sărit 5 cvadruple, dar a luat doar argintul: ”Urăsc sportul ăsta!” - Profimedia

Alexandra Trusova a plâns în hohote, isteric, după ce a luat argintul la patinaj artistic, la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Rusoaica de 17 ani a sărit 5 cvadruple, scriind istorie în patinajul feminin, unde săriturile cu 4 rotații în aer sunt o raritate. Trusova a câștigat programul liber, dar a fost trasă în jos la punctaj de programul scurt, unde a terminat pe locul 4. De ce e istoric în patinajul feminin ce a făcut Trusova? Alexandra a reușit un cvadruplu Flip, un cvadruplu Salchow, cvadruplu Toe Loop (cu un pas la aterizare, dar fără căzătură) și două cvadruple Lutz. Un asemnea arsenal tehnic se mai întâlnește doar la proba masculină. 

Când și-a dat seama că a fost învinsă de compatrioata sa, Anna Shcerbakova, Trusova a avut o cădere nervoasă: ”Urăsc sportul ăsta! Nu mai calc pe gheață vreodată. Nu este corect. Nu se poate asta” a plâns patinatoarea filmată de camere. Reacția Trusovei a atras atenția asupra sănătații mintale a tinerelor patinatoare ruse, supuse la presiuni uriașe, fizice și psihice, pentru a aduce medalii de aur.

Anna Shcerbakova, și ea în vârstă de 17 ani, a sărit doar două cvadruple Flip, dar s-a impus grație punctajului mai bun la programul scurt. Nici Kamila Valieva, care a terminat fără medalie, nici Trusova, nu au stat de vorbă cu jurnaliștii. La final, după ceremonia de premiere, Trusova și-a explicat ieșirea: ”Nu am câștigat un concurs major de trei ani. Am pus-o pe seama faptului că încercam să ating un anumit obiectiv, tot timpul îmi spuneam că dacă sar mai multe cvadruple voi câștiga. M-am gândit că atunci când voi reuși asta, voi câștiga.” a spus Trusova. Și Valieva a avut o cădere nervoasă, a plâns în hohote după ce a căzut de două ori și a ratat podiumul. Toate cele 3 tinere rusoaice sunt antenate de Eteri Tutberidze.

În ultimii opt ani, elevele lui Tutberidze au dominat competițiile de seniori și juniori, obținând două medalii olimpice de aur și un argint înaintea Beijingului. ”Tutberidze își ține fetițele sub o presiune enormă”, a declarat antrenorul rus Alexander Volkov în 2019. „Ele fac tot ce spune ea. Dacă ea le spune să facă o săritură cvintuplă, ele o vor sări. Își vor rupe picioarele, dar o vor face. Stoarce din ele tot ce poate.”

Numărul mare de patinatoare ruse talentate care se luptă pentru aur, argint și bronz a ridicat ștacheta pentru restul lumii și a scos alte națiuni din competiția pentru medalii. De asemenea, a creat un număr fără precedent de campioni și i-a lăsat pe unii dintre cei mai de succes patinatori ai Rusiei cu leziuni fizice și mentale semnificative.

Eteri Tutberidze i-a făcut pe ruși cea mai dominantă forță din patinajul feminin. În ultimele trei sezoane, 11 rusoaice au câștigat aproximativ 80% dintre medaliile puse în joc în cadrul competițiilor internaționale majore. La patru dintre evenimente, rusoaicele au ocupat tot podiumul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Cădere nervoasă pentru patinatoarea rusă Alexandra Trusova. A sărit 5 cvadruple, dar a luat doar argintul: ”Urăsc sportul ăsta!”