Antena Meniu Search
x

Cu ce preț au creat-o pe rușii pe Kamila Valieva. Copilele nu ar fi lăsate nici să bea apă la competiții

Rusoaică cu origini georgiene, Eteri Tutberidze este antrenoarea care a pregătit o serie de fenomene în patinaj, inclusiv adolescenta minune Kamila Valieva. Dar metodele ei de antrenament au ridicat îngrijorări cu privire la bunăstarea sportivilor minori, relatează The Wall Street Journal. Inclusiv ea și echipa ei tehnică sunt investigați în cazul de dopaj al Kamilei Valieva. 

de Redactia Observator

la 15.02.2022, 12:26

Cu părul blond creț, Eteri Tutberidze este poreclită în Rusia „Regina Zăpezii”. Recunoscută pentru atitudinea dură și privirea de oțel, Eteri a stârnit reacții extreme în ultimii 8 ani. Pentru unii, este un geniu. Pentru alții, este un tiran. Unii consideră că femeia numită în 2020 cel mai bun antrenor din patinajul artistic de către Uniunea Internațională de Patinaj a transformat sportul. Alții susțin că l-a distrus.

Până să izbucnească scandalul de dopaj al Kamilei Valieva, aceste reacții erau împărțite după vechile linii Est-Vest, Tutberidze era lăudată în Rusia și considerată un personaj negativ și  malefic în Statele Unite.

Dar în prezent începe să fie afectat și statutul ei de acasă, unde avea deja doar câțiva detractori. Hashtag-ul de pe Twitter #rușineTutberidze era vineri în tendințe în Rusia, după ce oficialii internaționali din sport au confirmat că Valieva a fost testată pozitiv la o substanță interzisă cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice.

Eteri Tutberidze, despre acuzațiile de dopaj la adresa Kamilei Valieva: Un plan bine aranjat

Pe acelaşi subiect

După antrenamentul oficial de sâmbătă când Tutberidze a îmbrățișat-o pe Kamila Valieva, antrenoarea a spus că este sigură că patinatoarea ei este nevinovată. „Pentru noi aceasta nu este o teoremă, ci o axiomă – nu este nevoie să o dovedim”, a declarat Tutberidze pentru televiziunea rusă. „Fie aceasta este o coincidență fatală, fie un plan bine aranjat. Sperăm cu adevărat că justiția va învinge. Suntem alături de sportivii noștri în necazuri și bucurii, până la capăt”, a adăugat ea.

Tutberidze a arătat clar care este filozofia ei ca antrenor: la fel ca cea a Federației Ruse de Patinaj, gloria se câștigă cu sacrificii la antrenament.  „Mă simt foarte jignită dacă văd că un sportiv ar fi putut face acest antrenament mult mai bine”, a spus Tutberidze într-un interviu din decembrie pentru televiziunea de stat rusă. „Dacă nu-l forțez, acel sportiv nu va câștiga o medalie și bucuria de a sta pe podium și de a asculta imnul în cinstea lui.”

De ce domină elevele lui Tutberidze patinajul mondial de 8 ani încoace

Și alți antrenori din patinaj au fost acuzați de metode abuzive, inclusiv în SUA și Japonia, dar de obicei nu se laudă cu practicile lor. Nici nu au avut același succes: în ultimii opt ani, elevele lui Tutberidze au dominat competițiile de seniori și juniori, obținând două medalii olimpice de aur și un argint înaintea Beijingului.

„Tutberidze își ține fetițele sub o presiune enormă”, a declarat antrenorul Alexander Volkov pentru RIA Novosti în 2019. „Ele fac tot ce spune ea. Dacă ea le spune să facă o săritură cvintuplă, ele vor sări. Își vor rupe picioarele, dar o vor face. Stoarce din ele tot ce poate.”

Lista imensă de patinatoare ruse talentate care se luptă pentru câteva locuri a ridicat ștacheta pentru restul lumii și a scos alte națiuni din competiția pentru medalii. De asemenea, a creat un număr fără precedent de campioni și i-a lăsat pe unii dintre cei mai de succes patinatori ai Rusiei cu leziuni fizice și mentale semnificative.

Eteri Tutberidze i-a făcut pe ruși cea mai dominantă forță a patinajului feminin. În ultimele trei sezoane, 11 femei ruse au câștigat aproximativ 80% dintre medaliile puse în joc în cadrul competițiilor internaționale majore. La patru dintre evenimente, rusoaicele au ocupat tot podiumul. În esență, Federația Rusă se bucură de ceea ce antrenorul de gimnastică româno-american Bela Karolyi obișnuia să numească „scorpioni într-o sticlă”, adică o descriere a supraviețuirii celui mai bun, în care o singură creatură iese în viață.

Atunci când formează o echipă pentru o competiție internațională majoră, rușii pot alege, de obicei, dintre aproape 10 patinatoare eligibile, care ar putea să obțină o medalie. Dacă rezultatul pozitiv al Kamilei Valieva ar fi apărut cu câtva zile mai devreme, ea ar fi fost ușor de înlocuit: prima rezervă era chiar medaliata cu argint la Campionatul Mondial de anul trecut.

La fel ca și gimnastica, patinajul artistic a ajuns să favorizeze tinere adolescente care se întrec se învețe cât mai repede sărituri în timp ce corpul lor este mai tânăr și mai ușor, în speranța că vor învinge cursa cu accidentările sau epuizarea la timp pentru a prinde gloria de la Jocurile Olimpice la fiecare 4 ani.

Asta înseamnă o rotație rapidă la vârf. Rusia a reciclat 6 patinatoare de top în cei patru ani de când două dintre elevele ilustre ale lui Tutberidze, Evgenia Medvedeva, în vârstă de 18 ani, și Alina Zagitova, în vârstă de 15 ani, s-au luptat pe gheața de la Pyeongchang. Restul lumii a concurat doar pentru bronz.

Zagitova, care a câștigat aurul, nu a mai concurat din decembrie 2019. Medvedeva, care a câștigat argintul, a patinat ultima dată în competiție în septembrie 2020. Niciuna nu a putut ține pasul cu noul val de eleve ale lui Tutberidze, mai tinere, dar care pot sări triplu axel sau cvadruple.

„Acesta este sportul. Astăzi avem cinci fete”, a declarat Evgeni Plushenko, de patru ori medaliat olimpic, care antrenează multe dintre rivalele elevelor lui Tutberidze, înainte de ultimele Jocuri Olimpice. „Poate o lună mai târziu, avem o fată.” Fata aceea este acum Kamila Valieva.

De când avea 3 ani, Valieva a visat să fie campioană olimpică. A practicat balet și gimnastică, dar când mama ei a decis că este timpul să se specializeze, Valieva a ales patinajul artistic. A plecat din orașul natal Kazan pentru a se antrena la Moscova. Când a ajuns la Beijing și a devenit prima femeie care a sărit o cvadruplă la Jocurile Olimpice, Valieva era deja o vedetă acasă, a apărut în ediția rusă a revistei Vogue.

După ce Valieva a patinat săptămâna trecută la proba pe echipă, actorul Alec Baldwin a lăudat-o pe rețelele de socializare, cu doar câteva ore înainte ca testul anti-doping ei să fie anunțat pozitiv. "Un cântec. Un poem. O pictură”, a scris Baldwin pe Instagram. „Îți mulțumesc, Kamila Valieva, pentru darul tău de frumusețe uluitoare pentru lume.”

Nu a fost singurul fan fermecat. În primul ei an cu Tutberidze antrenoare, Valieva a patinaj un program scurt bazat pe pictura în ulei a lui Pablo Picasso „Fata pe minge”. Nepoata lui Picasso a invitat-o ​​să viziteze muzeul artistului din Paris după ce i-a urmărit programul minunat. 

Cu ce preț au creat-o pe rușii pe Valieva?

Zagitova, medaliata cu aur de la Pyeongchang, a spus că și-a limitat consumul de alimente și nu a fost lăsată să bea apă la JO din 2018. „Ne-am clătit gura și am scuipat”, a spus ea în 2019.

Medvedeva a mărturisit că s-a retras pentru că nu mai putea roti spatele în direcția în care trebuia să sară. Anna Shcherbakova, 17 ani, a patinat cu pneumonie la campionatele naționale de la sfârșitul anului 2020. Alexandra Trusova, 17 ani, a suferit o fractură de stres în octombrie, dar a concurat oricum, apoi a fost lăsată pe tușă timp de câteva săptămâni pentru a se lupta să intre iar în echipa de 3 rusoaice care pot participa la JO. 

A fost ”ajutată” și de faptul că o altă elevă a lui Tutberidze, Alena Kostornaia (18 ani) și-a rupt mâna la antrenamente, iar o altă rusoaică Daria Usacheva  de 15 ani și-ar fi fracturat un șold, accidentare descrisă mai apoi ca o leziune în partea superioară a piciorului.

Tutberidze lucrează în principal cu patinatoare tinere. O excepție este Vladimir Samoilov, care a început să se confrunte cu probleme la spate și a patinat cu dureri enorme. A declarat asta pentru site-ul de sport rus Sport24.ru în decembrie. Lui Tutberidze nu i-a plăcut ieșirea. ”Fie te antrenezi, fie dacă te doare spatele, stai acasă și nu mai veni, i-a spus ea”, a povestit Samoilov. A venit să se antreneze și s-a accidentat.

Susținătorii lui Tutberidze spun că antrenoarea are mare grijă de toți cei pe care îi antrenează, ocazional îi sprijină financiar și se pune la dispoziție să-i ajute pe gheață și în afara ei. „Parcă trăiește cu tine prin toate experiențele și grijile”, a declarat Adeliia Petrosian, o altă elevă a ei în vârstă de 14 ani. „Are un simț al umorului superb. Face glume foarte amuzante și nu este deloc jignitoare. Până și părinții râd”, a povestit  ea pentru site-ul de sport Matchtv.ru în ianuarie.

Petrosian face în prezent sărituri cvadruple care sunt chiar mai dificile decât cele ale lui Valieva. Adeliia laudă abordarea psihologică a lui Tutberidze. „Îți ia mâinile și la „trei” expirăm împreună”, a povestit Petrosian. „De parcă la început ți-ai inspira toate grijile, apoi le-ai sufla brusc din tine. Și cu capul rece ieși să patinezi.”

Tutberidze a spus că ea crede în transparență. Alții îi pot lăuda pe patinatorii ei. Dar ea preferă adevărul. „Adevărul, așa cum este, îl vor auzi doar de la mine”, a spus Tutberidze în decembrie. „Dacă sportivii noștri sunt buni, vor fi bineveniți peste tot. Dacă sunt răi, atunci nimeni nu are nevoie de ei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cu ce preț au creat-o pe rușii pe Kamila Valieva. Copilele nu ar fi lăsate nici să bea apă la competiții