Antena Meniu Search
x

FIFA, somată să interzică Iranul la Cupa Mondială din Qatar după ce femeilor le-a fost interzisă participarea la meciuri

Un grup pentru drepturile omului a cerut FIFA să interzică participarea Iranului la Cupa Mondială de anul acesta, după ce le-a blocat femeilor dreptul de a se uita la meciuri în propria lor țară.

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 16:37

Nu există nicio interdicție oficială ca femeile să meargă la evenimente sportive în Iran, dar este rar, deoarece li se refuză adesea intrarea
FIFA, somată să interzică Iranul la Cupa Mondială din Qatar după ce femeilor le-a fost interzisă participarea la meciuri - Shutterstock

Open Stadiums a făcut acest apel la doar câteva săptămâni după ce femeilor li s-a permis să participe la un meci intern pentru prima dată din 1979, potrivit BBC. „Femeile iraniene nu au încredere nici în autoritățile Republicii Islamice, nici în Federația Iraniană de Fotbal că stadionul Azadi le va rămâne deschis după încheierea Cupei Mondiale FIFA 2022 pe 18 decembrie”, a spus Open Stadiums într-o scrisoare deschisă adresată președintelui FIFA, Gianni Infantino.

De asemenea, susține că chiar și cei care călătoresc în Qatar pentru a viziona meciuri riscă să se încurce cu autorităților iraniene, temându-se că spionii de stat îi pot urmări pe cei care participă. Interzicerea femeilor la jocuri contravine regulilor internaționale de fotbal, subliniază scrisoarea, argumentând că FIFA ar trebui să „excludă imediat Iranul de la Cupa Mondială 2022 din Qatar”.

Site-urile de știri iraniene prezentat informaţii conform cărora femeilor li s-a permis să participe la meciul din august, după ce FIFA a trimis o scrisoare autorităților prin care le cere să permită mai multor femei să intre pe stadioane. FIFA a spus anterior că nu își va „întoarce privirea de la această problemă. Nu există nicio interdicție oficială ca femeile să meargă la evenimente sportive în Iran, dar este rar, deoarece li se refuză adesea intrarea. Femeile au participat la câteva meciuri internaționale, inclusiv la unul în luna martie a acestui an.

Cererea vine la scurt timp după ce o tânără a fos ucisă, după ce a fost reținută de poliția morală

Gruparea pentru drepturile omului, care militează pentru acces egal la sport în Iran, a susținut, de asemenea, în scrisoare, că membrilor echipei de fotbal care vor merge în Qatar la sfârșitul acestui an li s-a interzis să se pronunțe asupra protestelor mortale care zguduie în prezent țara.

Acestea au fost declanșate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, după ce a fost reținută poliția morală. Scrisoarea subliniază că centrul de detenție în care a murit este același „unde sunt de obicei aduși și torturați fanii de sex feminin, dacă îndrăznim să încercăm să participăm la un meci de fotbal”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » FIFA, somată să interzică Iranul la Cupa Mondială din Qatar după ce femeilor le-a fost interzisă participarea la meciuri