Antena Meniu Search
x

Curs valutar

JO 2024. Reacţia lui Pan Zhale, câştigătorul aurului din finala la 100 m liber, acuzat de dopaj într-un scandal în care e implicată echipa Chinei

Chinezul Pan Zhanle, care a impresionat miercuri seară în finala masculină la 100 m liber, în care a câştigat aurul olimpic a afirmat că nu este afectat de scandalul de dopaj cu care se confruntă echipa de înot a ţării sale prezentă la Jocurile de la Paris, scrie Reuters.

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 11:49

JO 2024. Reacţia lui Pan Zhale, câştigătorul aurului din finala la 100 m liber, acuzat de dopaj într-un scandal în care e implicată echipa Chinei JO 2024. Reacţia lui Pan Zhale, câştigătorul aurului din finala la 100 m liber, acuzat de dopaj într-un scandal în care e implicată echipa Chinei - Profimedia

Timpul incredibil de 46,40 secunde reuşit de înotătorul de 19 ani în finala derulată în La Defense Arena a îmbunătăţit cu 0,40 secunde recordul mondial anterior, stabilit tot de Pan la Campionatele Mondiale de la Doha în februarie, oferind totodată Chinei primul său aur la înot, scrie Agerpres.

Pan Zhanle a luat aurul în finala la 100 m liber de la JO 2024

Fostul deţinător al acestui record, românul David Popovici, a încheiat finala de miercuri pe poziţia a treia şi a intrat în posesia medalie de bronz, după ce cu o zi înainte cucerise aurul la 200 m liber.

Articolul continuă după reclamă

Echipa de înot a Chinei face obiectul unei supravegheri intense după dezvăluirile făcute în aprilie, conform cărora 23 de înotători din această ţară au fost testaţi pozitiv la un medicament cardiac interzis în 2021, dar au fost autorizaţi să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pe acelaşi subiect

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a acceptat concluziile unei investigaţii chineze, conform căreia rezultatele testelor s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susţinut modul de gestionare a cazului de către WADA. Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio gestionare defectuoasă sau muşamalizare din partea organismului de conducere.

Ce spune înotătorul despre scandalul uriaş de dopaj în care e implicată echipa Chinei

Deşi numele lui Pan Zhanle nu se numără printre cele ale înotătorilor chinezi care au fost enumeraţi în dezvăluirile făcute de ziarul New York Times şi de postul german ARD, el a spus că a fost vizitat frecvent de teste antidoping.

"Anul trecut am efectuat 29 de teste şi nu am avut niciodată unul pozitiv" le-a declarat campionul olimpic chinez reporterilor, prin intermediul unui traducător.

"Din mai până în iulie am avut 21 de teste, niciun pozitiv. Astăzi am efectuat deja un al doilea test. Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea), deoarece toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare", a adăugat el.

Aurul lui Pan Zhanle a fost primul dintre cinci medalii cucerite de echipa de înot a Chinei, care a obţinut anterior două medalii de bronz prin Xu Jiayu , la 100 m spate, şi Tang Qianting, vicecampioană olimpică la 100 m bras feminin.

Zhang Yufei, al cărei nume figurează printre cele 23, a cucerit bronzul la 100 m fluture feminin, la trei ani după ce a luat argintul la Tokyo, precum aurul la 200 m.

Referindu-se la performanţa sa extraordinară de miercuri, Pan Zhanle a spus: "Pentru mine, nu cred că înseamnă mult, pentru că viaţa continuă. Pentru China, cred că medalia de aur înseamnă mult, pentru că este prima dată când China bate un record mondial la aceste Jocuri, aşa că este ceva de care trebuie să ne bucurăm".

"Este o performanţă perfectă şi revigorantă pentru toată lumea din echipa chineză, astfel încât să putem performa"', a conchis campionul chinez.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sport » JO 2024. Reacţia lui Pan Zhale, câştigătorul aurului din finala la 100 m liber, acuzat de dopaj într-un scandal în care e implicată echipa Chinei