Antena Meniu Search
x

Marius Şumudică, misiune imposibilă în Turcia. Pierde doi jucători, plecaţi la Cupa Africii pe Naţiuni. Detalii despre competitiţia din Coasta de Fildeş

Deşi abia am trecut în noul an, 2024, ne pregătim intens pentru câteva competiţii care deja stau să înceapă şi care se anunţă a fi extrem de atractive, una dintre aceste competiţii fiind Cupa Africii pe Naţiuni, găzduită de Coasta de Fildeş în perioada 13 ianuarie - 11 februarie 2024.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 11:17

Marius Şumudică pierde doi dintre cei mai buni jucători de la Gaziantep
Marius Şumudică pierde doi dintre cei mai buni jucători de la Gaziantep, Janio Bikel (stânga) şi Max Gradel (dreapta) urmând să joace la Cupa Africii pe Naţiuni - Profimedia
  • Cupa Africii pe Naţiuni se joacă în perioada 13 ianuarie - 11 februarie 2024.

24 de echipe se înfruntă la Cupa Africii pe Naţiuni, pentru a stabili care este noua regină a fotbalului african. Partea goală a paharului este că, desfăşurată aproximativ în paralel cu Cupa Asiei pe Naţiuni, Cupa Africii pe Naţiuni loveşte în plin fotbalul din Europa, multe echipe fiind obligate să-şi lase jucătorii să evolueze pentru echipele lor naţionale.

Unul dintre cei afectaţi direct de Cupa Africii pe Naţiuni este antrenorul român Marius Şumudică, tehnicianul echipei Gaziantep, din Turcia. Şumudică şi-a asumat o misiune extrem de dificilă, salvarea de la retrogradare a uneia dintre cele mai slab cotate echipe din prima ligă turcă.

Cel puţin pentru moment, Şumudică a reuşit să ridice echipa peste linia retrogradării, deşi o preluase pe Gaziantep când aceasta avea 0 puncte în clasament. Însă, misiunea lui Şumudică tocmai a devenit una aproape imposibilă.

Pentru că tehnicianul român va fi văduvit, în următoarea lună, de prezenţa în lot a doi dintre cei mai buni jucători ai săi, mijlocaşul Janio Bikel, din Guinea-Bissau, şi extrema ivoriană Max Gradel. Cei doi au fost selecţionaţi pentru a-şi reprezenta naţionalele la Cupa Africii pe Naţiuni.

Sigur, situaţia lui Şumudică putea să fie şi mai complicată, în condiţiile în care senegalezul Papy Djilobodji, algerianul Mohamed Naoufel şi camerunezul Nicolas NKoulou aveau şi ei, la un moment dat, şanse să prindă loturile pentru Cupa Africii pe Naţiuni.

Marius Şumudică a solicitat întăriri de urgenţă la echipă, în condiţiile în care, conform transfermarkt.de, Gaziantep ocupă locul 18, dintr-un total de 20 de echipe, la nivel de cotă totală a lotului de jucători, 18,93 milioane de euro, şi locul 19 la nivel de cotă individuală a jucătorilor din lot, cu o cotă medie de 610.000 euro, ceea ce înseamnă că toate cifrele o indică pe Gaziantep drept "favorită" certă la retrogradare. 

20 de echipe alcătuiesc prima ligă din Turcia, iar cele de la locul 17 în jos retrogradează. Momentan, Gaziantep ocupă locul 15, având două puncte peste Karagumruk, prima formaţie aflată pe un loc retrogradabil. Iar pentru Gaziantep urmează o perioadă complicată, cu nouă meciuri programate până pe 11 februarie, când ar urma să se încheie Cupa Africii pe Naţiuni.

Detalii despre Cupa Africii pe Naţiuni

24 de echipe participă la ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni, găzduită de Coasta de Fildeş. Cele 24 de echipe au fost împărţite în şase grupe a câte patru echipe. Primele două clasate din fiecare grupă, dar şi patru dintre echipele de pe locul 3 merg în faza optimilor de finală.

Componenţa grupelor de la Cupa Africii pe Naţiuni arată astfel:

Grupa A - Coasta de Fildeş, Nigeria, Guineea Ecuatorială, Guinea-Bissau.

Grupa B - Egipt, Ghana, Insulele Capului Verde, Mozambique.

Grupa C - Senegal, Camerun, Guinea, Gambia.

Grupa D - Algeria, Burkina Faso, Mauritania, Angola.

Grupa E - Tunisia, Mali, Africa de Sud, Namibia.

Grupa F - Maroc, Congo, Zambia, Tanzania.

Meciul de deschidere se joacă pe 13 ianuarie, la Abidjan, între Coasta de Fildeş şi Guinea-Bissau, în timp ce finala competiţiei se joacă pe 11 februarie, tot la Abidjan.

Maroc şi Coasta de Fildeş, favorite la Cupa Africii pe Naţiuni

Cum mai sunt doar câteva zile până la debutul Cupei Africii pe Naţiuni, evident că au început să se facă tot mai multe pariuri în legătură cu câştigătoarea competiţiei. Iar cotele oferite de specialişti arată că vorbim despre două mari favorite, Maroc şi Coasta de Fildeş.

Maroc este, practic, cap de serie numărul 1, cu o cotă de 4 pentru câştigarea competiţiei. Specialiştii se bazează pe parcursul excelent pe care Maroc l-a avut la ultima ediţie a Campionatului Mondial de fotbal. La turneul final din 2022, din Qatar, Maroc a terminat pe un uimitor loc 4, după ce a pierdut, cu 1-2, finala mică jucată împotriva Croaţiei. Totuşi, pe parcursul competiţiei, Maroc a câştigat o grupă din care au făcut parte Croaţia sau Belgia, după 0-0 cu Croaţia şi 2-0 cu Belgia, iar în fazele eliminatorii a reuşit să elimine pe Spania, 3-0 la lovituri de departajare, şi pe Portugalia, 1-0. Însă, la ediţia precedentă a Cupei Africii pe Naţiuni, din 2022, din Camerun, Maroc a avut o evoluţie mai degrabă modestă, părăsind competiţia încă din sferturi, după ce a pierdut duelul cu Egipt, 1-2 după prelungiri.

Coasta de Fildeş, gazda competiţiei, are cota 7 pentru câştigarea Cupei Africii pe Naţiuni. În acest caz, specialiştii se bazează, mai degrabă, pe avantajul terenului propriu. Pentru că, la nivel sportiv, Coasta de Fildeş pare că joacă, încă, din amintirea vremurilor în care străluceau Didier Drogba sau alţi asemenea jucători. Coasta de Fildeş nu a participat la Mondialul din 2022, iar la ediţia din acelaşi an a Cupei Africii pe Naţiuni s-a oprit în faza optimilor de finală fiind eliminată, de asemenea, de Egipt, după lovituri de departajare.

Victor Osimhen şi Mohamed Saleh, printre vedetele prezente la Cupa Africii pe Naţiuni

O ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni este şi un motiv pentru a vedea cât de sus a ajuns fotbalul de pe acest continent. Nume grele şi extrem de grele ar urma să participe la competiţia găzduită de Coasta de Fildeş.

Primele vedete care ne vin în minte sunt atacantul nigerian Victor Osimhen, de la Napoli, şi atacantul egiptean Mohamed Salah, de la Liverpool. Osimhen este cotat la 110 milioane de euro şi este de aşteptat să facă pasul spre o echipă şi mai bine cotată, iar Mohamed Salah este deja o legendă a fotbalului, cu 204 goluri marcate în 332 de meciuri jucate pentru Liverpool şi 55 de goluri în 95 de selecţii la naţionala Egiptului.

Alte nume grele care ar urma să evolueze la Cupa Africii pe Naţiuni sunt marocanul Achraf Hakimi, de la Paris Saint Germain, ghanezul Mohammed Kudus, de la West Ham United, burkinabezul Edmond Tapsoba, de la Bayer Leverkusen, camerunezul Andre Onana, portarul lui Manchester United, dar şi nigerianul Victor Boniface, marea speranţă a lui Bayer Leverkusen. Vorbim despre fotbalişti cotaţi la cel puţin 40 de milioane de euro fiecare.

La ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni ar urma să avem şi câţiva jucători care se află sub contract cu echipe din România. Vorbim aici despre Basilio Ndong (Guinea Ecuatorială, Universitatea Craiova), Esteban Obiang (Guinea Ecuatorială, FC Argeş) sau Aly Abeid (Mauritania, UTA Arad).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Marius Şumudică, misiune imposibilă în Turcia. Pierde doi jucători, plecaţi la Cupa Africii pe Naţiuni. Detalii despre competitiţia din Coasta de Fildeş