Antena Meniu Search
x

Meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, suspendat definitiv din cauza scandărilor xenofobe și rasiste ale galeriilor. Cum se apără echipele

Meciul dintre ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova, din etapa a 23-a a Superligii de fotbal, a fost suspendat definitiv, duminică, în min. 26, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor suporterilor celor două echipe.

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 09:16

Meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, suspendat definitiv din cauza scandărilor xenofobe și rasiste ale galeriilor. Cum se apără cele 2 echipe
Meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, suspendat definitiv din cauza scandărilor xenofobe și rasiste ale galeriilor. Cum se apără cele 2 echipe - Hepta

În min. 26, arbitrul Andrei Chivulete a trimis în primă instanţă cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste ale galeriilor celor două formaţii.

După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza noilor scandări ale suporterilor, scrie Agerpres. O decizie în privinţa acestui meci va fi luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

FC U Craiova 1948 se delimitează de comportamentul suporterilor săi

Clubul de fotbal FC U Craiova 1948 a anunţat, într-un comunicat postat duminică seara pe pagina sa de Facebook, că se delimitează de comportamentul suporterilor săi în meciul de la Sfântu Gheorghe, suspendat de arbitru după doar 26 de minute, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste.

Pe acelaşi subiect

''Clubul nostru nu are nicio implicare în organizarea acestui meci. Nu am solicitat bilete pentru suporteri în acest sens. Prin urmare, nu putem fi răspunzători sub nicio formă de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal. Clubul nostru nu a organizat deplasarea suporterilor la partida de la Sfântu Gheorghe'', se arată în comunicatul echipei din Bănie.

''Echipa Sepsi OSK şi-a asumat accesul tuturor fanilor pe acest stadion şi, prin urmare, este singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului. Orice altă interpretare contravine prevederilor legale şi nu poate fi încălcată de niciun membru al niciunei comisii dintr-o ţară civilizată. În concluzie, considerăm că echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizarea acestui meci de fotbal'', a subliniat clubul craiovean.

De partea cealaltă, clubul Sepsi OSK a reacţionat în aceeaşi reţea de socializare: ''O decizie corectă: arbitrul Andrei Chivulete a oprit meciul din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor echipei oaspete''.

Patronul clubului Sepsi: Galeria Craiovei a scandat tot timpul lozinci rasiste şi xenofobe

Patronul clubului Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Laszlo Dioszegi, a declarat, duminică, după suspendarea meciului cu FCU Craiova, că galeria echipei oltene a “venit cu scandal” şi în loc să încurajeze jucătorii a scandat lozinci rasiste şi xenofobe, dar şi împotriva patronului grupării oltene.

“Galeria echipei FCU Craiova în loc să susţină echipa a scandat tot timpul numai lozinci rasiste şi xenofobe şi împotriva domnului Mititelu. Galeria noastră nu a răspuns, nu a scos nici măcar un singur cuvânt, doar a susţinut echipa în ungureşte. Suporterii noştri s-au comportat exemplar. Suporterii adverşi au venit cu scandal. Nu sunt bucuros absolut deloc de acest deznodământ, dar ceea ce s-a întâmplat astăzi a întrecut orice limită. Da, va avea efect suspendarea jocului, pentru că oamenii normali trebuie să  înţeleagă că fotbalul este un sport şi nu trebuie să fie altceva”, a spus Dioszegi la Digi Sport.

Ce scrie presa din Ungaria după meciul Sepsi - FC U Craiova 1948

Jurnaliștii maghiari au relatat pe larg despre evenimentele din timpul partidei Sepsi - FC U Craiova 1948 și i-au pus la zid pe suporterii din Bănie. 

"Ultrașii craioveni sunt de ani de zile printre cei mai periculoși din România, amenințăndu-și constant proprii jucători și manageri. Astăzi, pe ei nu i-a interesat nicio clipa ceea ce s-a întâmplat pe teren. Au strigat aproape exclusiv lozinci antimaghiare, în ciuda repetatelor avertismente ale crainicului local.

Arbitrul Florin Chivulete a întrerupt meciul pentru prima dată în minutul 24, iar apoi a ordonat echipelor să intre în vestiar un minut mai târziu. După zece minute, jocul s-a reluat, dar din moment ce fanii vizitatorilor nu a încetat să-i insulte pe unguri, după doar 20 de secunde, arbitrul a anulat definitiv meciul - luând o decizie unică în istoria fotbalului românesc. Este de așteptat ca victoria să fie acordată lui Sepsi, cu 3-0 la masa verde", scrie publicația Nemzetisport.

Reacția președintelui CNCD, după meciul Sepsi - FC U Craiova 1948

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, este de părere că rasismul și xenofobia trebuie sancționate dur în sport, indiferent de formele lor.

"Sportul înseamnă diversitate. Cei care reușesc să implementeze aceste valori, au și rezultate, fac performanță. Urmărind fenomenul sportiv, suntem cu copiii, cu familiile, și este degradant să asistăm la comportamente.

Toate comportamentele care incită la ură trebuie sancționate, în primul rând de cei care organizează competiții. Își arogă o autonomie a Federațiilor Sportive, în măsura în care se aplică propriile reguli", potrivit Digi Sport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Sport » Meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, suspendat definitiv din cauza scandărilor xenofobe și rasiste ale galeriilor. Cum se apără echipele