Antena Meniu Search
x

Video Olimpiada de iarnă de la Beijing, cea mai controversată ediţie. Restricţii şi boicot diplomatic: "Ne simţim ca la închisoare"

A început poate cea mai controversată ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, cea de la Beijing. Pe lângă restricţiile de pandemie vorbim şi de boicotul diplomatic. Deşi au sportivi care concurează, mai multe ţări au refuzat să trimită şi delegaţii oficiale la eveniment.

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 20:37

Vezi și

Focurile de artificii au anunţat începutul editiei cu numarul 24 a Jocurilor Olimpice de iarnă pe Stadionul Naţional din Beijing. Torţa purtată pe sub apă de roboţi, prezenţa lui Jackie Chan pe Marele Zid Chinezesc, jocurile de lumini şi dansurile nu au putut ascunde, însă, problemele de la această ediţie.

Oficiali din mai multe state, printre care şi Statele Unite ale Americii, Australia, Marea Britanie sau Danemarca, au refuzat să participe la ceremonia de deschidere şi nu vor fi prezenţi nici la probele în care concurează sportivii lor. Guvernul chinez e acuzat că îngrădeşte drepturile şi libertăţile musulmanilor uiguri, un grup minoritar care trăieşte în nord-vestul ţării. Se vorbeşte inclusiv de reţinerea a mii de persoane în lagăre sau sterilizări forţate. China nu a recunoscut niciodată acuzaţiile, spunând că lagărele sunt de fapt centre de educaţie şi formare profesională.

Cu ţările lor în prag de război, chiar şi sportivii Rusiei şi Ucrainei prezenţi la olimpiadă simt tensiunea

În acelaşi timp, e a doua ediţie a unor jocuri olimpice care se desfăşoară în pandemie, astfel că sunt restricţii peste tot. Pentru siguranţă, autorităţile au decis ca spectatorii străini să nu aibă acces la evenimentele sportive şi au anulat vânzarea biletelor. Sportivi, antrenori şi oficiali, toţi trebuie să respecte regulile impuse. Se testează de cel puţin două ori pe zi şi stau separaţi unii de ceilalţi. Bucătăriile sunt controlate de roboţi, iar mâncarea vine pe farfurii zburătoare, neatinse de altcineva. Chiar şi jurnaliştii au simţit pe pielea lor efectul izolării extreme. "Aici ne simţim ca şi cum am fi în închisoare. Nu putem ieşi din hotel, poliţia este afară. Nu pot simţi spiritul olimpic", a declarat Viki Ivanovic, jurnalist Croaţia.

Cu ţările lor în prag de război, chiar şi sportivii Rusiei şi Ucrainei prezenţi la olimpiadă simt tensiunea. De altfel, ucrainenii au fost sfătuiţi să nu socializeze cu sportivii ruşi şi să nu se fotografieze alături de aceştia. "Nu suntem prieteni cu atleţii ruşi. Trebuie să ne antrenăm şi să jucăm cu ei. Nu putem avea relaţii normale cu ei", a declarat Lydia Gunko, bober Ucraina.

Nici folosirea exclusivă a zăpezii artificiale nu a adus prea multe comentarii pozitive pentru organizatori, în condiţiile crizei climatice. 300 de tunuri de zăpadă şi 100 de generatoare sunt folosite pentru a acoperi pârtiile de schi. În total, aproximativ trei mii de sportivi din 91 de ţari vor concura pentru medalii, printre care şi 22 de români. Pentru Partidul Comunist din China, evenimentul e considerat deja un moment de triumf național. Beijingul a devenit primul oraș care găzduiește atât Jocurile Olimpice de vară, cât și pe cele de iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Olimpiada de iarnă de la Beijing, cea mai controversată ediţie. Restricţii şi boicot diplomatic: "Ne simţim ca la închisoare"