Antena Meniu Search
x

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, declarate deschise de preşedintele Chinei, Xi Jinping. FOTO și VIDEO

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, vineri, pe Stadionul Olimpic ''Cuibul de pasăre'', în finalul unei ceremonii spectaculoase.

De Redactia Observator la 04.02.2022, 17:07

UPDATE: Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie. Beijingul devine astfel primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de iarnă. Deschiderea oficială a fost precedată de discursurile lui Cai Qi, preşedintele comitetului de organizare, şi Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic. Jurământul olimpic a fost rostit, din partea sportivilor, de Wang Qiang şi Liu Jiayu.

O serie de purtători ai torţei olimpice, toţi sportivi de elită ai Chinei, atât la sporturi de iarnă, cât şi de vară, au reprezentat fiecare un deceniu, începând cu 1950, Zhao Weichang, Li Yan, Yang Yang, Su Bingtian şi Zhou Yang. Ultimii doi purtători ai torţei, reprezentanţii anilor 2000, au fost Dinigeer Yilamujiang şi Zhao Jiawen, care au aşezat flacăra olimpică în centrul unui uriaş fulg de zăpadă, care a fost suspendat ulterior deasupra Stadionului Olimpic. Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. FOTO și VIDEO

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a început vineri, pe Stadionul Olimpic ''Cuib de pasăre''. Capitala Chinei devine astfel primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de iarnă (4-20 februarie 2022).

Pe acelaşi subiect

Delegaţia României a defilat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, drapelul tricolor fiind purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene. România a fost a 45-a delegaţie care a defilat, prima fiind, confrom tradiţiei, cea a Greciei, inventatoarea Jocurilor Olimpice.

Înaintea României a defilat Marea Britanie, iar după tricolori a urmat delegaţia Comitetului Olimpic Rus, numele sub care evoluează sportivii ruşi, din cauza unui embargou impus de cazurile de dopaj.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se numără printre puţinii lideri mondiali care participă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, după ce statele occidentale, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, au declarat că vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing, ca o încercare de a condamna China pentru abuzurile comise împotriva drepturilor omului. Alţi lideri au refuzat invitaţiile, invocând controale stricte privind Covid-19.

Ce speranțe au sportivii care reprezintă România

22 de sportivi români prezenţi la Beijing sunt gata de concurs. Deja se antrenează de câteva zile. Mai puţin norocos e antrenorul echipei noastre de sanie, care a fost depistat cu Covid după ce a ajuns în satul olimpic. Unele probe au început deja, chiar dacă deschiderea oficială nu a avut încă loc. Sportivii noştri au început deja antrenamentele. Andreea Grecu va concura la monobob şi deja a testat traseul. La start şi la sosire a fost aşteptată de colega ei, Katharina Wick.Sportivilor americani li s-a recomandat să-și lase telefoanele acasă.

Sportivilor americani li s-a recomandat să-și lase telefoanele acasă

Deşi unele sporturi şi-au consumat deja primele probe, oficial, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing încep mâine, cu o ceremonie care se va desfăşura pe Stadionul Naţional. 

În acelaşi timp, sportivii americani au venit la jocurile olimpice cu recomandarea de a-şi lăsa telefoanele acasă. FBI le-a transmis că ar fi mai bine să aibă la ei telefoane care funcţionează pe sistem de cartelă temporară, ca să evite să devină victime ale unor posibile atacuri cibernetice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, declarate deschise de preşedintele Chinei, Xi Jinping. FOTO și VIDEO