Antena Meniu Search
x

Premieră pentru România! Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit Everestul fără oxigen şi şerpaşi

Horia Colibăşanu a reuşit încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

- Facebook.com

Horia Colibăşanu a reuşit încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

UPDATE ora 09:30 Premierul Grindeanu îl felicită pe Horia Colibăşanu printr-un mesaj postat pe Facebook.

'Horia Colibăşanu a reuşit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toţi!', a transmis Grindeanu, marţi dimineaţă, pe reţeaua de socializare.

În noaptea de luni spre marţi, tot pe Facebook, şeful Executivului i-a trimis un mesaj de încurajare lui Horia Colibăşanu, în care îi spunea că România este alături de el în încercarea de a deveni primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu imediat ce a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a alpinistului fiind la 8.300 de metri.

”A urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori”, spun reprezentanţii alpinistului.

Potrivit acestora, urmează ca Horia Colibăşanu să coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte obosit.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean, care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Sursa: News.ro, Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Premieră pentru România! Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit Everestul fără oxigen şi şerpaşi