Antena Meniu Search
x

România a retrogradat în liga secundă la atletism pe echipe pentru prima dată în istorie

România a retrogradat în liga secundă la atletism pe echipe, pentru prima dată în istorie, deşi întrecerea de anul acesta s-a desfăşurat chiar la Cluj-Napoca.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 21.06.2021, 18:48

Luchshava Alina Luchshava, Yuliya Bliznets, Asteria Uzo Limai şi Aliaksandra Khilmanovich din Belarus, după victoria în ştefeta de 4*400
Ştafeta feminină a Belarusului a contribuit, cu victoria de la 4*400 de metri, la calificarea ţării în Superligă - Istvan Derencsenyi/Getty Images

România s-a clasat pe locul 11 în clasamentul general al Campionatului European de atletism pe echipe, găzduit la Cluj-Napoca, şi a retrogradat pentru prima oară în istorie. "România a retrogradat pentru prima dată în istoria sa în liga secundă, unde va evolua la ediţia din 2023”, a notat forul continental de profil.

România a încheiat pe locul 11, cu 207 puncte, iar pe ultimul loc s-a clasat Estonia (157 puncte). Irlanda nu s-a prezentat, însă va retrograda şi ea, alături de cele două în liga secundă, în timp ce nou-promovate în Liga 1 sunt Ungaria, Danemarca şi Slovenia.

În Superligă au promovat, în urma competiţiei de pe Cluj Arena, Cehia (320.50 puncte) şi Belarus (315).

Ce este Campionatul European de atletism pe echipe

Pe acelaşi subiect

Campionatul European de atletism pe echipe este o competiţie internaţională între ţările din Europa, împărţite în patru ligi. Este urmaşul Cupei Europene pe echipe, care s-a desfăşurat între 1965 şi 2008, în condiţii aproximativ similare. Diferenţa de celelalte competiţii internaţionale constă în faptul că medaliile nu sunt acordate în întrecerile individuale, ci doar echipelor câştigătoare per total, în baza unui punctaj.

În timpul Cupei Europene, România a obţinut mai multe clasări notabile în cadrul Superligii, din care amintim locul 2 în 1993 şi 1999 în concursul feminin şi locul 8 la băieţi în 1994.

În 2008, formatul competiţiei a fost schimbat pentru patru ligi valorice. Superliga şi Prima Ligă au avut câte 12 echipei, în timp ce Liga Secundă şi A treia Ligă au avut câte 8, respectiv 14 echipe. Punctajul final este calculat ca o combinaţie între punctele obţinute de băieţi şi fete, faţă de precedenta notare când clasamentele feminin şi masculin erau separate. 

În fiecare ani, trei echipe sunt retrogradate din Superligă şi înlocuite cu primele trei din Prima Ligă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sport » România a retrogradat în liga secundă la atletism pe echipe pentru prima dată în istorie