Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update România - Slovacia 1-1. Tricolorii câștigă grupa de la EURO 2024! Cu cine jucăm în optimi

România - Slovacia 1-1. Tricolorii s-au calificat în optimile EURO 2024, după un egal cu selecționata Slovaciei, la Frankfurt, în fața a circa 30.000 de suporteri! România termină pe primul loc în clasamentul grupei E și se alătură, astfel, unui grup select de reprezentative: Germania, Spania, Italia, Anglia, Danemarca, Franţa.

de Redactia Observator

la 26.06.2024 , 23:59

UPDATE 23:58 România va înfrunta Olanda în optimile EURO 2024. Meciul se va juca marţi, la ora 19:00.

Echipa naţională a mai trecut de grupele Campionatului European o singură dată până acum, în 2000, când a înregistrat şi cea mai bună performanţă, ajungând în sferturile de finală.

La ediţiile din 1984, 1996, 2008, 2016 şi 2020 s-a oprit în grupe. La celelalte ediţii a competiţiei continentale tricolorii nu s-au calificat.

Articolul continuă după reclamă

La Frankfurt, în faţa a peste 35.000 de fani români prezenţi în tribune, tricolorii au început cu dubla ocazie irosită de Andrei Raţiu - şut la colţul lung, respins de Dubravka, şi Ianis Hagi – reluare peste poartă. Slovacii au deschis scorul în minutul 24, când Ondrej Duda a reluat în plasă, cu capul, centrarea lui Kucka. În minutul 34 Ianis Hagi a fost faultat în careu de Hancko şi, după consultarea VAR, arbitrul german Daniel Siebert a dictat penalti pentru România. A executat cu sânge rece Răzvan Marin care a egalat situaţia pe tabelă, 1-1.

Pe acelaşi subiect

România - Slovacia 1-1. Meci mult mai liniștit după pauză

După pauză, Niţă a închis poarta în minutele 50 şi 52, apoi Răzvan Marin a şutat periculos, în minutul 61, Dubravka a respins şi mingea a ajuns la Drăguş care a trimis puţin peste poartă. Pe o ploaie torenţială, Niţă a respins cu piciorul la şutul lui Strelec din minutul 69, iar partida s-a încheiat la egalitate 1-1. România Câştigă grupa E cu 4 puncte, urmată de Belgia, Slovacia şi Ucraina. Ucraina pleacă acasă. Toate echipele din grupă au acumulat câte patru puncte, a transmis News.ro.

UPDATE minutul 90+. România - Slovacia 1-1. Tricolorii merg în optimile EURO 2024!

UPDATE minutul 79. Jocul pare că s-a mai calmat în ultimele minute. În tribune se strigă "Hai, România", însă și slovacii sunt entuziasmați de rezultatul de pe tabelă. La acest scor, România și Slovacia merg în optimi.

UPDATE minutul 66. Edi Iordănescu face primele schimbări. Au ieşit Ianis Hagi şi Drăguş, au intrat Dennis Man şi Puşcaş.

UPDATE minutul 61. Ocazii în lanț pentru România! Răzvan Marin a tras de la marginea careului, însă portarul Dubravka a respins. Apoi Denis Drăguş a încercat un şut la colţul lung, dar mingea a trecut puțin peste poarta slovacilor.

UPDATE minutul 54. Tricolorii sunt încurajați fără încetare din tribune. Se aude "Hai, România, dă-le gol!".

UPDATE minutul 51. Haraslin șutează periculos de la câțiva metri, însă Florin Niță este din nou la datorie.

UPDATE minutul 48. Intervenție stângace a lui Drăgușin, în apropierea porții lui Niță, însă portarul român salvează situația.

UPDATE minutul 46. A început a doua repriză.

UPDATE minutul 45. România - Slovacia 1-1 după prima repriză!

UPDATE minutul 43. Ocazie uriașă pentru Drăguș, care ratează după un contraatac fulger al tricolorilor!

UPDATE Minutul 37. GOL ROMÂNIA! Răzvan Marin înscrie din penalty!

UPDATE minutul 36. Se verifică un potențial penalty pentru România, după ce Ianis Hagi a fost faultat pe linia careului.

UPDATE minutul 34. Rațiu șutează din afara terenului, însă nu îi pune probleme portarului slovac. Andrei Rațiu este unul dintre tricolorii care trag tare în această partidă.

UPDATE minutul 25. Gol Slovacia. Duda a marcat după o lovitură de cap bine plasată. Momente grele pentru tricolori, care la acest scor sunt la mâna Belgiei.

UPDATE minutul 16. Corner pentru Slovacia, dar Florin Niţă a reuşit să respingă.

UPDATE minutul 12. Fază superbă reușită de Andrei Rațiu, care pătrunde în careu și șutează pe poarta slovacilor. Dubravka, însă, își salvează echipa.

UPDATE minutul 5. Tricolorii au început meciul în forță, după un prim atac al slovacilor, lansat chiar în primele secunde ale partidei. Jucătorii lui Iordănescu recuperează multe baloane și nu-i lasă pe slovaci să construiască.

UPDATE minutul 1. A început meciul care poate duce România în optimile EURO 2024! Tricolorii sunt încurajați frenetic din tribune!

Clasamentul LIVE în grupa României

România 4 puncte (4-3 golaveraj)

Belgia 4 puncte (2-1 golaveraj)

Slovacia 4 puncte (3-3 golaveraj)

Ucraina 4 puncte (2-4 golaveraj)

UPDATE 18:00. Echipa de start a României

Selecționerul Edward Iordănescu a anunțat primul unsprezece, în care Ianis Hagi este titular. Față de meciul cu Belgia, Iordănescu a efectuat două modificări, titularizându-l din nou pe Florinel Coman și în premieră la Euro 2024, pe Ianis Hagi, în locul lui Dennis Man și Valentin Mihăilă.

Iată echipa de start a României, cu care tricolorii atacă o calificare istorică:

ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 10. Hagi, 11. Bancu, 15. Burcă, 17. Coman, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 21. Stanciu-cpt.

Selecționer: Edward Iordănescu

Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 20. Man, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

SLOVACIA: Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslin

Rezerve: 12. Rodak, 23. Ravas – 4. Obert, 5. Rigo, 6. Gyomber, 7. Suslov, 9. Bozenik, 10. Tupta, 11. Benes, 13. Hrosovsky, 15. De Marco, 20. Duris, 21. Bero, 24. Sauer, 25. Kosa

Selecţioner Slovacia: Francesco Calzona

Arbitru: Daniel Siebert (GER). Asistenți: Jan Seidel, Rafael Foltyn (GER). Al patrulea oficial: Felix Zwayer (GER). Arbitru VAR: Bastian Dankert (GER). Asistenți VAR: Christian Dingert (GER), Massimiliano Irrati (ITA).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În primele două meciuri, România a învins Ucraina, scor 3-0, şi a pierdut cu Belgia, scor 0-2. Slovacia a trecut de Belgia, scor 1-0, şi a pierdut cu Ucraina, scor 1-2.

Francesco Calzona, un italian de 55 de ani este selecţionerul Slovaciei, cel care anterior preluării acestei naţionale, în august 2022, a activat doar ca antrenor secund în ţara natală pentru Perugia, Alessandria, Sorrento, Empoli, Cagliari şi Napoli. În acest sezon a pregătit, în paralel, şi pe Napoli în Serie A.

Edi Iordănescu: Nu vedem decât calificarea, indiferent cum se va întâmpla asta

Selecționerul României, Edward Iordănescu, a respins marți sugestia că echipa sa și Slovacia ar juca pentru o remiză reciproc avantajoasă în ultima întâlnire de miercuri din Grupa E a Campionilor Europeni, un rezultat care, cel mai probabil, le-ar vedea pe ambele calificate în optimi.

Belgia întâlnește Ucraina în celălalt meci din cea mai strânsă grupă în care toate cele patru echipe au câte trei puncte, dar România este liderul grupei înainte de ultima rundă de meciuri, iar Iordănescu spune că echipa sa va merge la victorie pentru a rămâne acolo.

"Suntem în fața unui moment istoric pentru echipa națională, poate cel mai frumos moment al carierelor noastre. Noi suntem pregătiți să primim acest moment special cu bucurie, cu entuziasm, cu echilibru, dar și cu o foarte mare responsabilitate", a spus Iordănescu în deschiderea discursului său.

"Această echipă are deja o dentitate, pe care deja românii încep să o cunoască, să o învețe. Cel mai mare câștig pentru echipa națională este faptul că ne-am regăsit spiritul și ne-am recâștigat demnitatea. Indiferent ce se întâmplă, sunt lucruri pe care nu mai avem voie să le pierdem. Nu putem controla ce se vorbește, dar reacția noastră este una echilibrată, ne concentrăm maxim pe obictiv și pe mijloacele care ne pot apropia de el", a declarat selecționerul României.

"Jucăm pentru calificare și ne dorim să terminăm pe locul unu, dacă se poate. Dacă vom câștiga grupa, cel puțin teoretic, ai anumite avantaje, zile în plus de odihnă și posibili adversari (mai accesibili). Slovacia este una dintre cele mai bine organizate echipe de la acest turneu", a spus el. "I-am studiat foarte bine în campania de calificare, dar și aici la Euro. Antrenorul lor (Francesco Calzona) a construit o identitate clară și o echipă echilibrată, cu experiență. Ei au avantajul unei zile în plus de odihnă, dar mâine nu mai este vorba despre oboseală sau despre presiune, e vorba doar de inima mare a echipei naționale, care trebuie să bată din nou cu tărie. Nu există alt scenariu, nu avem altă posibilitate, nu vedem decât calificarea, indiferent cum se va întâmpla asta", a spus Edi Iordănescu.

"Slovacia este o echipă foarte echilibrată, e o forță. Dacă analizați datele lor statisticie, e o echipă foarte exactă, care are mecanisme clare și complexitate de joc. Au trei sau patru jucători care sunt pilonii echipei lor. Sunt o echipă solidă, emoțională și cu siguranță va fi și o luptă a puterii mentale. Ambele echipe au șansa de a se califica, dar ambele trebuie să își păstreze echilibru, înțelepciunea și să reacționeze în funcție de contextul jocului", a spus Edward Iordănescu.

România - Slovacia. 5 victorii pentru tricolori, 5 remize și o înfrângere contra slovacilor, în 1942

Avem 11 meciuri disputate până acum contra slovacilor, cu 5 victorii pentru tricolori şi 5 remize, o singură înfrângere, un 0-1 la Bratislava, amical din 1942.

Poate cei mai importanţi jucători ai adversarilor noştri sunt Skriniar (PSG), Lobotka (Napoli), Hancko (Feyenoord), Duda (Verona) şi Dubravka (Newcastle).

Meciul va fi arbitrat de germanul Daniel Siebert, care va fi ajutat de Jan Seidel şi Rafael Foltyn, în timp ce rezervă va fi Felix Zwayer. În Camera VAR se vor afla germanii Bastian Dankert şi Christian Dingert, dar şi italianul Massimiliano Irrati.

România poate ajunge în optimile EURO 2024 şi dacă pierde cu Slovacia

În cazul unei victorii, ne putem califica de pe locurile unu sau doi. Cu un egal, adunăm 4 puncte, iar asta ne dă 99% şanse de calificare. Dar nici măcar o înfrângere nu ne ia din şansele la "cea mai bună echipă clasată pe locul al treilea". Patru din şase echipe se califică astfel. Desigur, ideal ar fi ca tricolorii să câştige meciul cu Slovacia. Aşa nu am mai avea nicio emoţie.

Cei 26 de jucători din lotul României pentru EURO 2024 sunt:

PORTARI

  • Florin NIŢĂ (Gaziantep | Turcia, 21/0), Horaţiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 11/0), Ştefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0));

FUNDAŞI

  • Andrei RAŢIU (Rayo Vallecano | Spania, 17/1), Vasile MOGOŞ (CFR Cluj, 7/0), Radu DRĂGUŞIN (Tottenham | Anglia, 17/0), Bogdan RACOVIŢAN (Rakow | Polonia, 2/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 20/1), Ionuţ NEDELCEARU (Palermo | Italia, 27/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicuşor BANCU (Universitatea Craiova, 35/2);

MIJLOCAŞI

  • Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 17/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 18/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 37/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 55/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 70/14), Adrian ŞUT (FCSB, 2/0), Darius OLARU (FCSB, 18/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 24/7), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 21/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 35/5), Florinel COMAN (FCSB, 15/1);

ATACANŢI

  • Denis DRĂGUŞ (Gaziantep | Turcia, 11/2), George PUŞCAŞ (Bari | Italia, 42/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 2/0).

EURO 2024: Avancronica ultimelor meciuri din grupele E și F

Ultimele două grupe, E și F, concluzionează miercuri faza grupelor la Euro 2024, toate cele opt echipe având șanse de a accede în optimile de finală, transmite Mediafax.

19:00: Ucraina - Belgia (Grupa E, Stuttgart)

Ucraina și Belgia și-au demonstrat cu adevărat valoarea în runda a doua, când ambele națiuni au obținut primele puncte pe tabelă prin victorii entuziaste. Pentru antrenorul Ucrainei, Serhiy Rebrov, echipa sa a dat dovadă de un spirit complet diferit pentru a veni din urmă, pentru a învinge Slovacia.

"Ați văzut forța noastră mentală", a explicat mijlocașul Mykola Shaparenko. Dacă vor reuși să demonstreze miercuri din nou acest caracter, atunci totul este posibil pentru galben-albaștri.

În clasamentul grupei, Ucraina ocupă ultimul loc, iar Belgia al doilea. Cu toate acestea, marjele sunt foarte mici. Antrenorul Diavolilor Roșii, Domenico Tedesco, care respiră mai ușor după balonul de oxigen dat de victoria împotriva României, ar putea cere echipei sale să reproducă prestația remarcabilă împotriva României, care ar fi putut aduce mai mult decât cele două goluri.

"Cred că era posibil să înscriem trei, patru sau cinci goluri. Trebuie să avem răbdare", a spus el. 

Romelu Lukaku a avut trei goluri anulate la acest turneu, dar rămâne cel mai bun marcator al Belgiei la Euro, cu șase goluri.

22:00: Cehia - Turcia (Grupa F, Hamburg)

Cehia nu a obținut decât un singur punct la acest turneu, așa că oamenii lui Ivan Hašek sunt mai presați de necesitatea unei victorii decât Turcia, în prezent pe locul doi. Se poate spune că cehii au potențial, având în vedere că Portugalia i-a învins doar în prelungiri, înainte ca evoluției din repriza a doua de sâmbătă, împotriva Georgiei, să-i lipsească doar golul câștigător. "Când vezi câtă inimă au pus băieții în acel meci, înțelegi că nu vrem să mergem acasă. Vom lupta pentru calificare", a spus Hašek.

Turcia a avut un moral excelent, după victoria din deschiderea Grupei F împotriva Georgiei, dar a pierdut o parte din elan, în înfrângerea ulterioară cu Portugalia, în care antrenorul Vincenzo Montella consideră că au fost pedepsiți aspru pentru câteva greșeli.

Cu toate acestea, atmosfera în tabăra turcă tânără rămâne una pozitivă, mijlocașul İsmail Yüksek spunând: "Dacă suntem bine organizați, putem învinge orice echipă".

22:00: Georgia - Portugalia (Grupa F, Gelsenkirchen)

Georgia și Portugalia învep acest meci pline de satisfacție, în ultima apariție din faza grupelor. Eroismul portarului Giorgi Mamardashvili a asigurat primul punct al Georgiei la Euro în weekend. Selecționerul Willy Sagnol consideră această campanie plină de peripeții drept o perioadă de învățare pentru echipa sa:

"Scopul nostru a fost să acumulăm experiență la acest Euro". Cu toate acestea, calificarea nu este exclusă, iar aripa Khvicha Kvaratskhelia își propune în continuare să urce pe culmi, adăugând: "Vrem să progresăm și vom încerca să ne folosim șansa împotriva Portugaliei".

Roberto Martínez este singurul antrenor care se simte confortabil după ce Portugalia a adăugat Turcia pe lista victimelor, câștigând grupa. El are luxul de a putea jongla cu componența echipei sale, înaintea misiunii din optimi. Cu toate acestea, Martínez se va strădui să mențină entuziasmul, subliniind: "Să fim primii în grupă este foarte important. Sunt mulți jucători în vestiar care merită să joace. Ne dezvoltăm de la meci la meci".

Cristiano Ronaldo și-a extins recordul de contribuții la goluri, în istoria EURO, la 22, dintre care 14 goluri și opt pase decisive.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Sport » România - Slovacia 1-1. Tricolorii câștigă grupa de la EURO 2024! Cu cine jucăm în optimi