Scenarii de criză în Liga 1 din cauza coronavirusului. Ce măsuri vor să ia conducătorii fotbalului românesc
Reprezentanți ai FRF, LPF și ai cluburilor din Liga 1 au participat la prima videoconferință referitoare la efectele pe care le va avea pandemia de coronavirus asupra fotbalului. S-au avansat mai multe scenarii și planuri de criză.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Șefii fotbalului românesc caută soluții pentru reluarea competițiilor
- Liga 1 s-ar putea relua cel mai devreme la începutul lunii mai
- Până acum există mai multe planuri de criză, dar niciunul nu este bine pus la punct
Reprezentanți ai FRF, LPF și ai cluburilor din Liga 1 au participat la prima videoconferință referitoare la efectele pe care le va avea pandemia de coronavirus asupra fotbalului. S-au avansat mai multe scenarii și planuri de criză pentru a trece cu bine peste cea mai neagră perioadă din fotbalul românesc.
Cea mai optimistă variantă este ca sezonul să se reia la începutul lunii mai, nu mai devreme de data de 10. Pentru a putea face acest lucru, echipele vor avea nevoie de o perioadă de pregătire centralizată de minimum trei săptămâni. Asta ar însemna ca jucătorii să revină la antrenamente imediat după Paști, dacă starea de urgență din România nu se prelungește. Există însă riscul ca unii dintre jucătorii străini din Liga 1 să vină din zone roșii și să fie nevoiți să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Dacă această varianta se va putea aplica, meciurile se vor juca normal și va fi timp suficient pentru a încheia sezonul până pe 30 iunie, dată stabilită de UEFA.
Al doilea scenariu: Liga 1 se reia în iunie
Sunt șanse mari ca meciurile să nu se poată desfășura nici în luna mai, așa că șefii fotbalului românesc și reprezentanții cluburilor iau în calcul și alte variante. Una dintre ele ar fi ca sezonul să fie reluat pe 13 iunie, caz în care nu se vor mai disputa toate partidele și va fi nevoie de o regândire totală a sistemului competițional.
Miza principală este aceea ca playoff-ul Ligii 1 să ajungă la final, pentru că acolo se împart cei mai mulți bani din drepturile TV și tot acolo se decid și reprezentantele României în cupele europene.
Există și varianta "înghețării" campionatului
În cazul în care niciuna dintre variantele de mai sus nu va funcționa, iar alerta de coronavirus se prelungește, există și soluția "înghețării" campionatului. Acest lucru ar însemna ca nicio echipă să nu ia titlul, iar în cupele europene să se meargă în ordinea actuală din clasament (CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova ocupă în acest moment primele trei locuri din playoff).
În privința playout-ului, s-ar putea decide să nu retrogradeze nicio echipă și să promoveze primele două clasate din Liga 2.
Salariile jucătorilor, marea problemă a cluburilor
Campioana CFR Cluj plătește în acest moment salarii de aproximativ 300.000 de euro pe lună. Contractele trebuie respectate, dar conducătorii de club speră ca Guvernul să adopte unele măsuri pentru a-i ajuta. Este exclusă varianta de a-i băga pe fotbaliști în șomaj tehnic, dar există discuții pentru acordarea unor reduceri de impozite de la stat. De asemenea, FRF speră ca salariile sub 2.000 de euro pe lună să fie subvenționate de stat.
În situația în care nu se va mai disputa niciun meci în viitorul apropiat, cluburile pot negocia direct cu jucătorii pentru a le micșora contractele sau chiar a le rezilia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰