Antena Meniu Search
x

Steluţa Duţa, multiplă medaliată europeană şi mondială: "Fetele să vină către box pentru a scăpa de dificultăţi"

Steluţa Duţa, poate cea mai mare pugilistă din istoria României, a fost vedeta unui material publicat în presa internaţională şi prin care speră să atragă către box numeroase fete provenite din medii sărace pentru a-i călca pe urme.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 20.02.2020, 16:24

Steluţa Duţă a devenit triplă campioană europeană, după ce a copilărit pe străzi
Steluţa Duţa pregăteşte noua generaţie de campioane în box - Captură Video
  • Steluţa Duţa este multiplă medaliată europeană şi mondială la box
  • Steluţa Duţa este convinsă că tinerele provenite din medii dezavantajate îşi pot asigura o viaţă mai bună graţie boxului

Steluţa Duţa, poate cea mai mare pugilistă din istoria României, a fost vedeta unui material publicat în presa internaţională şi prin care speră să atragă către box numeroase fete provenite din medii sărace pentru a-i călca pe urme.

Steluţa Duţa a avut o viaţă extrem de dificilă, devenind un om al străii la vârsta de numai 17 ani.

Însă, conform France 24, cu ajutorul sorţii şi al celor care au crezut în ea, sportiva de 38 de ani a ajuns să câştige trei medalii de argint la Campionatul Mondial şi trei medalii de aur la Campionatul European de box.

Primul care şi-a pus speranţele în Steluţa a fost Constantin Voicilă, antrenor de box din Buzău care a remodelat interiorul sălii pe care o conduce special pentru ca Steluţa să aibă un acoperiş deasupra capului.

În urma cu mai bine de două decenii soarta a făcut ca Steluţa să bată la uşa sălii lui Voicilă. Tehnicianul a pariat din start pe ambiţia şi dăruirea tinerei sportive, chiar dacă aceasta l-a minţit iniţial asigurându-l că are unde să doarmă între două antrenamente.

Când şi-a dat seama că Steluţa este un om al străzii, tehnicianul a remodelat interiorul sălii pentru a-i asigura Steluţei un dormitor.

Au urmat meciuri după meciuri, succesuri după succesuri, iar Steluţa a reuşit, încet, dar sigur, să-şi asigure un viitor şi, mai mult, să devină o inspiraţie pentru noua generaţie de pugiliste.

Ajunsă la 38 de ani, Steluţa a anunţat că intenţionează să mai urce pentru doi ani în ring. În paralel, ea pregăteşte noile sportive, alături de Voicilă, dar şi de Adrian Lăcătuş, antrenorul lotului naţional de box.

Steluţa este convinsă că "boxul a fost unica mea şansă de a reuşi în viaţă" şi recomandă tinerelor provenite din medii sărace "să se îndrepte către sport. Să vină la box pentru a scăpa de sărăcie".

În paralel, Constantin Voicilă este convins că "dacă nu ar fi existat ziua aceea în care a bătut la uşa sălii mele, Steluţa ar fi fost doar un alt om care ajunge să trăiască sub un pod şi să consume substanţe interzise".

Pariul Steluţei pentru viitor este Bianca Lăcătuşu, o sportivă de numai 20 de ani. Bianca a rămas orfană de ambii părinţi la o vârstă extrem de fragedă, a fost preluată de o familie în plasament şi, în cele din urmă, a ajuns la orfelinat.

În ciuda vârstei fragede, Bianca este fermă: "Îmi place să lupt. Nu ştiu cum Maestrul Voicilă m-a găsit, dar mă bucur că m-a găsit. Steluţa este un model pentru mine. Îmi doresc să îi calc pe urme şi, de ce nu, să o înving în ring".

Un alt pariu al boxului feminin din România este Alexandra Gheorghe, deja medaliată cu argint la Campionatul European, deşi are doar 17 ani. Şi ambiţia Alexandrei provine dintr-o copilărie dificilă.

Adrian Lăcătuş este convins că secretul succesului provine din faptul că "aceşti copii, care provin din familii sărace, sunt obişnuiţi cu dificultăţile. Nu aruncă prosopul de la primul moment mai delicat".

Adrian Lăcătuş supraveghează mai multe sportive care provin din familii cu dificultăţi şi este convins că "multe dintre ele vor scrie istorie".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Steluţa Duţa, multiplă medaliată europeană şi mondială: "Fetele să vină către box pentru a scăpa de dificultăţi"