Antena Meniu Search
x

A murit Vizi Imre, unul din marii baschetbaliști ai României. În '64 impresiona într-un meci cu starurile NBA

Vizi Imre, fostul mare baschetbalist român, a murit la vârsta de 83 de ani, conform unui anunț făcut de site-ul clubului Universitatea Cluj-Napoca.

de Redactia Observator

la 03.06.2020, 16:09

A murit Vizi Imre, unul din marii baschetbaliști ai României. În '64 impresiona într-un meci cu starurile NBA
Vizi Imre, fost mare baschetbalist român - u-bt.ro
  • Vizi Imre a avut aproape 200 de selecții în echipele naționale ale României
  • Imre a jucat la Campionatul European din 1959 cu naționala României

Vizi Imre a fost component al Universității Cluj-Napoca în perioada 1957-1974 și a avut aproape 200 de selecții în echipele naționale ale României.

Alături de echipa națională de baschet a României, Vizi Imre a jucat la Campionatul European din 1959, de la Istanbul.

Clubul nostru este alături de familia Vizi, în aceste momente dificile, pricinuite de trecerea în neființă a fostului mare jucător al Clujului, Vizi Imre. Acesta ne-a părăsit marți seara, la vârsta de 83 de ani”, se arată în comunicatul clubului

După retragerea din activitatea sportivă, Vizi Imre a intrat în învățământ și a condus Liceul Apáczai Csere János. De asemenea, a predat și la Liceul Báthory István și s-a ocupat de fundații menite să sprijine educația, respectiv tinerii.

Fanii baschetului își aduc aminte cu bucurie de faptul că, în anul 1964, Vizi Imre s-a evidențiat ca cel mai bun marcator al României într-un meci susținut împotriva unei selecționate a starurilor din NBA. În acel meci, Vizi Imre a marcat 24 de puncte.

Americanii, cu nume ca Bill Russell sau Oscar Robertson, și-au respectat blazonul și i-au învins pe români fără emoții, cu 117 la 75. 

La Cluj, confruntarea a avut loc pe vechiul stadion, plin ochi. Era o diferență enormă de valoare între noi și ei. Nu mai văzusem așa ceva. Nici nu îi cunoșteam, deși circulau, pe ascuns, unele filme cu ei. Pe toată lumea au bătut rău, la 60 de puncte diferență. Mânuiau mingea extraordinar, aveau viteză și forță”, își amintea Vizi Imre, într-un interviu pentru site-ul clubului.

Vizi Imre s-a născut în 1936 la Leghia, iar apoi s-a mutat la Cluj cu familia. 

Am copilărit lângă parc, acolo unde sunt casele Bisericii Romano-Catolice. În mijlocul lor exista un fel de grădină, preferată de noi ca loc de joacă. Era o grădină bogată, frumoasă, iar băieții mai mari au construit niște panouri și mai târziu un teren. Am învățat repede să arunc și să joc baschet”, spunea Imre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » A murit Vizi Imre, unul din marii baschetbaliști ai României. În '64 impresiona într-un meci cu starurile NBA