Antena Meniu Search
x

Video Un orădean a realizat o mână bionică funcţională şi lucrează la un robot creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul

Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate mişcătoare, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale, relatează ebihoreanul.ro.

de Redactia Observator

la 23.09.2021, 09:14

Dorin Hirţe
Un orădean a realizat o mână bionică funcţională şi lucrează la un robot creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul - bihoreanul.ro

Dorin Hirţe (39 de ani), absolvent al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea, cu un doctorat în inteligenţă artificială, îşi aminteşte prima sa invenţie. Era în clasa a doua când şi-a dorit să facă un difuzor pentru walkmanul său şi a dezmembrat radioul bunicului.

Bărbatul a realizat proiecte inclusiv pentru Disneyland Paris

A învăţat cum se construieşte un robot la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment, conform ebihoreanul.ro. Una dintre primele sale reuşite a fost un dragon uriaş, pentru un Legoland din apropierea oraşului München, care a şi stârnit interesul presei locale. Revenit în oraşul natal, şi-a făcut propria firmă de roboţi, iar printre primele comenzi a fost o pisică, care a apărut în filmul Ghost Rider 2, filmat parţial în România. El a realizat mai multe proiecte, inclusiv pentru un parc de distracţii din Canada, dar şi pentru Disneyland Paris.

Din cauza pandemiei, nu a mai avut foarte multe astfel de comenzi, iar toată vara a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA. El este format dintr-un cadru metalic ce susţine două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă. O altă comandă la care Dorin Hinţe lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat, relatează news.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică", explică specialistul, pentru ebihoreanul.ro.

Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui, Josef, creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. "Acum lucrez ca să-l fac să vorbească şi să îndeplinească mai multe funcţii precum preluarea unei comenzi, înregistrarea unui client într-o bază de date sau prezentarea magazinului. Am deja şi o firmă interesată să-l testeze şi să-l închirieze", spune orădeanul.

Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Un orădean a realizat o mână bionică funcţională şi lucrează la un robot creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul