Antena Meniu Search
x

Ce au aflat cercetătorii după ce au studiat gemene care au fost despărțite la doar un an

Un studiu desfășurat de oamenii de știință din Statele Unite ale Americii și cei din Coreea de Sud a identificat deosebirile și asemănările între gemene care au fost despărțite la doar un an de la naștere. Rezultatele obținute subliniază rolul fondului genetic, dar și pe cel al mediului în care crește un copil.

de Adrian Popovici

la 10.05.2022, 13:09

Cercetătorii au descoperit o serie de asemănări legate de sănătatea și personalitatea celor două gemene
Gemeni - Pixabay

Studierea unor gemeni identici care au fost despărțiți în prima parte a vieții reprezintă o raritate pentru oamenii de știință. După cum arată un nou studiu, realizat pe gemene, una crescută în Coreea de Sud și cea de a doua în Statele Unite, diferențele și asemănările dintre acestea se dovedesc surprinzătoare și greu de explicat, notează Science Alert.

Una dintre diferențele dintre gemene vizează scorurile obținute la testele de inteligență. Astfel, între cele două a fost înregistrată o diferență de 16 puncte, asta în timp ce, statisticile indică faptul că ar trebui să fi avut rezultate similare. Mai trebuie precizat și faptul că studii anterioare au stabilit faptul că inteligența umană depinde, în proporție de 80%, de genele moștenite de la cei doi părinți.

Pornind de la descoperirile făcute în cazul gemenelor, oamenii de știință sunt de părere că trebuie luată în calcul o regândire a relației inteligenței cu genele pe care le moștenim, dar și cu mediul în care am crescut.

În ceea ce privește asemănările între cele două femei, acestea au fost identificate în zone care țin de personalitate, stimă de sine, sănătatea mintală, istoricul medical, dar și satisfacția de la locul de muncă.

Asemănările au fost evidente în ceea ce privește personalitatea, stima de sine, sănătatea mintală, satisfacția la locul de muncă și istoricul medical, în concordanță cu influența genetică găsită de studiul Minnesota privind gemenii crescuți separat și studiile conexe, au notat oamenii de știință în studiul lor.

Povestea gemenelor

Oamenii de știință au dezvăluit că gemenele care au participat la acest studiu s-au născut în 1974, în Coreea de Sud, și că au fost separate în jurul vârstei de 1 an, atunci când familia a fost la piață.

După ce una dintre copile s-a pierdut de restul familiei, ea a ajuns într-un spital aflat la aproximativ 160 de kilometri de casă și, în cele din urmă, în grija unui cuplu din Statele Unite ale Americii.

Gemeneles-au regăsit câteva decenii mai târziu, în 2020, atunci când cea care a fost adoptată în SUA a oferit o mostră de ADN unui program dedicat identificării copiilor pierduți de familiile din Coreea de Sud. Oamenii de știință le-au făcut legătura și, ulterior, le-au supus la o serie de teste și analize.

Deși testele au identificat o serie clară de asemănări și similitudini între gemene nu au putut să stabilească și care este cauza existenței acestora. Cercetătorii au subliniat faptul că cele două femei au fost crescut în medii diferite, atât în ceea ce privește familiile din care au făcut parte, dar și în ceea ce privește mediul cultural. Mai exact, în SUA, accentul este pus pe individ, asta în timp ce în Coreea accentul cade pe comunitate, ceea ce, în cele din urmă, poate avea un impact și asupra diferitelor aspecte analizate de acest studiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiinta » Ce au aflat cercetătorii după ce au studiat gemene care au fost despărțite la doar un an