Video Cel mai înalt munte din Franța, Mont Blanc, s-a micșorat cu 2 metri în doar doi ani. Explicațiile specialiștilor
Cel mai înalt vârf muntos din Europa nu mai este chiar atât de înalt. La ultima măsurătoare, experţii topografi au descoperit că vârful Mont Blanc din Alpii Francezi a început să se micşoreze. În ultimii doi ani a pierdut mai bine de doi metri din altitudine. Concret, înălțimea acestui munte este acum de 4.805,59 metri, cu 2,22 de metri mai puțin decât în 2021. Topografii francezi spun că Înălțimea Mont Blanc variază în funcție de cantitatea de zăpadă și gheață de pe vârf, iar cum anul acesta a fost unul neobişnuit de secetos, scăderea în înălţime nu îi miră prea mult, iar în doi ani, dacă precipitaţiile vor fi la valori normale, uriaşţul din Alpi poate reveni la înălţimea pe care o ştim cu toţii - aproximativ 4809 metri.
Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa Occidentală, a fost măsurat în septembrie 2023 şi are înălţimea de 4.805,59 metri, cu 2,22 metri mai puţin decât în urma precedentei măsurători din 2021, au anunţat joi topografii francezi, informează AFP. Această diferenţă poate reflecta variaţiile pluviometrice din timpul verii şi a fost deja remarcată în trecut, a precizat Jean des Garets, topograf din departamentul francez Haute-Savoie, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Chamonix.
Acest vârf muntos, situat la graniţa franco-italiană, între regiunea franceză Haute-Savoie şi regiunea italiană Valle d'Aosta, "ar putea fi mult mai înalt peste doi ani" în timpul următoarei măsurători, a subliniat preşedintele Camerei de topografie din acelaşi departament din Franţa.
"Acumulăm date pentru generaţiile viitoare, nu suntem aici pentru a le interpreta, lăsăm acest lucru în seama oamenilor de ştiinţă", a adăugat el, îndemnându-i pe jurnalişti "să nu utilizeze rezultatul (măsurătorii - n.red.) pentru a spune tot felul de aiureli".
Echipaţi cu instrumente de ultimă generaţie şi, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ 20 de persoane repartizate în opt echipe au escaladat vârful Mont Blanc cu ajutorul unor frânghii, la jumătatea lunii septembrie, pentru a efectua timp de câteva zile mai multe măsurători în diverse puncte ale piscului. A fost cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, ce vizează în special cartografierea calotei glaciare şi colectarea de date ştiinţifice despre impactul evoluţiilor climatice asupra munţilor alpini, o iniţiativă lansată în 2001.
"După aceste campanii de măsurători, am aflat deja multe lucruri: ştim că vârful Mont Blanc este într-o perpetuă mişcare, atât prin prisma altitudinii, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi a poziţionării", a subliniat Jean des Garets.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰