Antena Meniu Search
x

Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în râul Mekong din Cambodgia. Cât cântăreşte acesta

Descoperire în râul Mekong din Cambodgia. A fost capturat cel mai mare pește de apă dulce din lume şi a fost prins de un pescar local. Este vorba despre o pisică de mare, care cântăreşte 300 de kg. 

de Cristina Dimulescu

la 21.06.2022, 11:46

Un pește uriaș, de 300 de kilograme, a fost pescuit în fluviul Mekong din Cambodgia.
Un pește uriaș, de 300 de kilograme, a fost pescuit în fluviul Mekong din Cambodgia. - Profimedia

În noaptea de 13 iunie, un pescar local de pe insula Koh Preah i-a sunat pe cercetători pentru a le spune că a prins o pisică de mare "foarte mare". Aceasta cântăreşte 300 de kg şi are o lungime de 3,98 m și 2,2 m lățime. În limba locală khmeră, peștele este numit "Boramy", ceea ce înseamnă lună plină.

După ce i s-a montat o etichetă acustică pentru a-i urmări mișcările viitoare, peștele a fost eliberat în râu. 

În 20 de ani de cercetare a peștilor uriași din râurile și lacurile de pe șase continente, acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume, a declarat Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, un proiect de conservare finanțat de USAID.

Recordul precedent era deţinut de un somn de 293 kg

Pe acelaşi subiect

Precedentul deținător al recordului era un somn de 293 kg, capturat în Thailanda în 2005. Nu există însă o evidență oficială sau o bază de date a celor mai mari pești de apă dulce din lume.

Mekongul este bogat în biodiversitate, dar pescuitul excesiv, barajele și poluarea îi amenință ecosistemul fragil. Apa curge din platoul tibetan prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam.

Proiectul de conservare colaborează cu Administrația Cambodgiană a Pescuitului pentru a crea o rețea de pescari care îi alertează pe cercetători dacă prind pești uriași sau pe cale de dispariție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiinta » Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în râul Mekong din Cambodgia. Cât cântăreşte acesta