Antena Meniu Search
x

Video Fenomen rar pe cerul României: Cum a fost posibilă apariția aurorei boreale la noi. Experții spun că am putea avea același spectacol și luni seara

Aurora boreală, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată noaptea trecută şi din România. O puternică explozie solară care a avut loc vineri a provocat spectacolul luminos, vizibil inclusiv în ţări îndepărtate de Polul Nord. Experţii spun că priveliştea s-ar putea repeta şi în această seară. 

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 19:49

Vezi și

Un fotograf din satul Calonda, judeţul Harghita a surprins spectacolul luminos de deasupra ţării noastre.

Csergo Nandor – fotograf: E o aplicaţie AuroraForecast şi acolo arăta că 100% o să fie aurora boreală.  Şi cu ochii liberi se vedea lumina roşie şi foarte puţin se vedea lumina verde. Dacă aveţi un loc mai întunecat şi să nu fie nori pe cer şi toate condiţiile se potrivesc, poate şi în acestă seară să mai vedem.

Spectacol pe cerul României

Cauza, spun specialiştii, este o puternică furtună geomagnetică declanşată de o erupţie solară care a avut loc acum 4 zile.

Pe acelaşi subiect

Adrian Șonka - astronom: De pe soare a plecat o cantitate enormă de gaz, nuclee de fier, oxigen, heliu şi au plecat către Pământ. Au ajuns la Pâmânt în două zile, iar atunci când ajunge materia asta aruncată de soare, se loveşte de liniile de câmp magnetic. Câmpul magnetic dă la o parte ce vine de la soare, dar intră pe la polii magnetici. Acum intensitatea erupţiei solare a fost atât de mare încât a deformat liniile de câmp magnetic, s-au strâns şi a putut intra materie în atmosferă şi mai jos.

Dacă la noi doar pasionaţii de astronomie au fost pe fază, în Franţa, cerul a fost luminat feeric de la nord la sud. La Toronto, în Canada, spectacolul, de obicei vizibil în afara oraşelor, a fost fotografiat şi din metropolă. Nici americanii nu au ratat ocazia de a imortaliza una dintre cele mai spectaculoase aurore pe care le-au văzut vreodată. Erupţia solară a avut efecte şi în emisfera sudică. Luni dimineaţă, tazmanienii s-au trezit de la 5 ca să privească cerul.

Luke Johnston, meteorolog: Soarele are cicluri de 11 ani de activitate magnetică. Uneori este linişte, alteori este foarte activ. Sfârşitul următorului ciclu va fi la sfârşitul lui 2024, începutul lui 2025.

Specialiştii spun că activitatea solară este ridicată acum şi se va menţine la un nivel similar şi în următorii 3 ani. Când emisiile de particule sunt puternic energizate, comunicaţiile şi sistemele gps pot fi afectate. În cazuri extrem de rare, e posibilă chiar întreruperea energiei electrice în anumite zone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Fenomen rar pe cerul României: Cum a fost posibilă apariția aurorei boreale la noi. Experții spun că am putea avea același spectacol și luni seara