Antena Meniu Search
x

Galerie foto Primele imagini cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda spațială BepiColombo

O misiune spațială lansată în comun de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Japoneză (JAXA) a surprins primele imagini cu planeta Mercur, în timpul unui zbor "impecabil".

de Redactia Observator

la 03.10.2021, 14:04

Sonda spaţială europeană BepiColombo a avut săptămâna aceasta prima „întâlnire” cu Mercur, cea mai ascunsă planetă a Sistemului Solar, în încercarea de a intra pe orbita ei. BepiColombo a trecut la 199 de kilometri de suprafaţa planetei, înainte de a se retrage din nou în adâncul spaţiului.

Misiunea comună a Agenției Spațiale Europene (ESA) și a Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA) a fost lansată în 2018, scrie Sky News.

Misiunea a captat primele imagini cu ajutorul camerelor de monitorizare și, la câteva ore de la zbor, imaginile au fost descărcate în serverele ESA. 

Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare

Pe acelaşi subiect

Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar și cea mai apropiată de soare. De pe suprafața cu cratere, așa cum a fost înfățișată de BepiColombo, soarele apare de mai mult de trei ori mai mare pe cer decât pe Pământ.

„Zbaterea a fost impecabil din punct de vedere al navei spațiale și este incredibil să vedem în cele din urmă planeta noastră țintă”, a spus Elsa Montagnon, managerul operațiunilor.

Instantanee alb-negru cu planeta Mercur, surprinse de BepiColombo

Camerele de monitorizare au capturat instantanee alb-negru ale planetei la rezoluția 1024x1024, precum și unele dintre elementele structurale ale navei spațiale, inclusiv antenele și brațul magnetometrului.

"A fost un sentiment incredibil să văd aceste imagini aproape live ale lui Mercur", a spus Valetina Galluzzi, co-investigator al sistemului de imagistică SIMBIO-SYS al BepiColombo.

Următorul survol al lui Bepi este programat pentru iunie 2023. În calendar sunt marcate septembrie şi decembrie 2024 şi ianuarie 2025, când sonda ar trebui să fie într-o orbită regulată pentru a începe operaţiunile ştiinţifice complete în 2026.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Primele imagini cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda spațială BepiColombo