Antena Meniu Search
x

Pui de mamut aproape perfect mumificat, de acum 30.000 de ani, descoperit de mai mulți muncitori din Canada

Muncitori de pe câmpurile aurifere din Klondike, în nordul îndepărtat al Canadei, au făcut o descoperire rară: rămăşiţele mumificate ale unui pui de mamut lânos, aproape complet, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 13:34

Pui de mamut aproape perfect mumificat, de acum 30.000 de ani, descoperit de mai mulți muncitori din Canada
Pui de mamut aproape perfect mumificat, de acum 30.000 de ani, descoperit de mai mulți muncitori din Canada - Universitatea Calgary

"Este magnific şi este unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din epoca glaciară descoperite în lume", a declarat paleontologul Grant Zazula într-un comunicat, care s-a declarat încântat de ideea de a afla cât mai multe informaţii despre acest pui, probabil o femelă, numit "Nun cho ga" sau "pui de animal mare", ale cărui piele şi păr sunt intacte.

Rămăşiţele au fost găsite în urma săpăturilor în permafrost la sud de Dawson City, în teritoriul Yukon, la graniţa cu Alaska.

Se crede că animalul ar fi murit în urmă cu peste 30.000 de ani, când zona era cutreierată de mamuţi lânoşi, cai sălbatici, lei de peşteră şi zimbri de stepă uriaşi.

Primul exemplar într-o stare de conservare atât de bună 

Acesta este primul mamut mumificat aproape complet şi într-o stare de conservare atât de bună descoperit în America de Nord. O parte din rămăşiţele unui pui de mamut, numit "Effie", au fost descoperite în 1948 într-o mină de aur din Alaska, iar un exemplar mumificat vechi de 42.000 de ani a fost descoperit în Siberia în 2007, denumit "Liuba", de aceeaşi dimensiune ca ultimul descoperit.

Teritoriul Yukon este cunoscut în întreaga lume pentru fosilele sale de animale din epoca glaciară, însă "rămăşiţe mumificate cu piele şi păr sunt rareori dezgropate", au declarat autorităţile din Yukon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiinta » Pui de mamut aproape perfect mumificat, de acum 30.000 de ani, descoperit de mai mulți muncitori din Canada