Antena Meniu Search
x

Stă pe loc sau te înghite? Ce se întâmplă cu gaura neagră din imagine

O echipă de cercetători de la Universitatea Oslo din Norvegia și Universitatea Ritsumeikan, Japonia, a reușit să creeze o iluzie optică care reușește să ne convingă creierul că privim o gaură neagră care se extinde, asta deși, imaginea pe care o privim este complet statică, notează Science Alert.

de Adrian Popovici

la 01.06.2022, 18:45

În realitate, imaginea este statică.
Gaura neagră din centrul imaginii pare că înghite tot ce e în jurul ei, explică cei care au văzut imaginea. - Frontiers in Human Neuroscience.

Imaginea creează "sentimentul unui întuneric care înghite tot din jur, ca și cum am intra într-un spațiu lipsit de lumină". Formarea acestei iluzii optice pleacă de la modul în care creierul nostru se "pregătește" pentru schimbarea peisajului, o adaptare care a permis strămoșilor noștri să stabilească dacă se află în pericol.

"Deși, la fel ca orice iluzie, acest întuneric virtual în expansiune este experimentat cu prețul veridicității, deoarece observatorul nu se mișcă înainte și nici nu intră în niciun spațiu întunecat, un astfel de cost este probabil să fie mai puțin sever decât dacă nu ar exista corecții atunci când un observator ar înainta cu adevărat înainte într-un spațiu întunecat", notează cercetătorii în lucrarea lor.

Cum a fost creată această iluzie optică?

Acesta este primul studiu care studiază modul în care analizează acest tip de iluzii optice și modul în care gaura centrală și punctele din jur influențează modul în care care creierul și psihicul uman reacționează. Pentru a analiza acest lucru, oamenii de știință au apelat la un grup de 50 de subiecți.

Pe acelaşi subiect

Mai exact, celor 50 de participanți la acest studiu le-au fost prezentate o serie de variații ale imaginii cu o pată de diferite culori în centru care pare că înghite tot în jurul ei. Cercetătorii au raportat că iluzia a fost mai eficientă atunci când pata era neagră, 86% dintre subiecți raportând că au avut senzația că aceasta se îndrepta către ei.

Camerele care au urmărit pupilele participanților au arătat că acestea se măreau în mod inconștient atunci când vedeau gaura neagră. Dacă aceasta era albă, dilatarea era semnificativ mai mică.

Autorii nu sunt siguri de cei 14% dintre participanți nu au perceput nici o iluzie optică atunci când gaura era neagră. Dar chiar și printre cei care au perceput iluzia, intensitatea senzației a variat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiinta » Stă pe loc sau te înghite? Ce se întâmplă cu gaura neagră din imagine